Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд визначив підсудність спорів щодо стягнення виконавчого збору

Реклама

Суть справи: позивач оскаржив дії держвиконавця щодо відкриття виконавчого провадження в частині стягнення виконавчого збору.

Спір у цій справі полягає у зверненні стягнення виконавчого збору з позивача, накладеного постановою державного виконавця (не суду) у виконавчому провадженні.

Не погодившись із судами попередніх інстанцій, Верховний Суд зазначив, що у такому випадку рішення, дії посадових осіб органів державної виконавчої служби підлягають оскарженню в порядку адміністративного судочинства.

Відповідну постанову у справі № 733/889/17 ВС прийняв 31.03.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Згідно з ч. 1 ст. 287 КАСУ  учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду з позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

ВС вказав, що суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, дійшов помилкового висновку, що зазначена скарга позивача підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Читайте також:

Відомості з ЄРДР можна отримати на адвокатський запит: рішення ВП ВС

Як довести вступ у володіння чи управління спадковим майном: роз'яснення ВС

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

Верховний Суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини