Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють Правила формування та використання QR-коду для кредитових переказів

Реклама

Нацбанк затвердив єдині підходи до формування та використання QR-кодів для здійснення розрахунків (йдеться про кредитовий переказ).

Мета рішення: надати ринку уніфікований інструмент для підвищення зручності розрахунків, що зможе вирішити проблему сумісності для різних інфраструктур учасників ринку.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 28 травня 2020 року № 68 "Про затвердження Правил формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів" (набрала чинності 3 червня).

З повним текстом постанови зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці регулятора.

Учасники ринку і зараз використовують QR-коди, але створюють їх за власними правилами. Наявність єдиного підходу до вимог формування QR-кодів дасть можливість підвищити швидкість розрахунків та знизити операційні ризики.

Єдині підходи забезпечують, у першу чергу, потреби тих учасників платіжного ринку, які співпрацюють із постачальниками послуг (зокрема державних, адміністративних та комунальних послуг тощо).

Також це допоможе широко використовувати QR-коди під час оплати товарів та послуг і переказувати кошти з рахунка на рахунок.

"По-перше, використовувати QR-код дуже зручно. Адже це майже до нуля знижує вірогідність помилки у реквізитах отримувача чи призначенні платежу. По-друге, платіж відбувається швидко і не потребує додаткових дій від платника", - пояснив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексій Шабан.

Окрім зазначених переваг, використання QR-коду для здійснення кредитових переказів сприятиме автоматизації бізнес-процесів учасників розрахунків і як результат - зростанню обсягів безготівкових розрахунків.

Водночас Олексій Шабан зазначив, що формування та використання QR-кодів не є обов'язковим. Проте за бажання використовувати QR-коди для здійснення кредитових переказів учасники безготівкових розрахунків повинні будуть забезпечити його формування та використання відповідно до правил, розроблених регулятором.

Перевірити банк, з яким ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Читайте також:

Банки контролюватимуть грошові перекази по-новому

З 1 серпня отримати готівку з кас торговельних підприємств стане простіше

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини