Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Застосування антикорупційних механізмів до суддів і присяжних: Кабмін схвалив законопроект

Реклама

Кабінет Міністрів схвалив законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції», повідомляє Міністерство юстиції.

У проекті передбачається внести зміни до вимог щодо проведення спеціальної перевірки та встановлення необхідності повідомлення про працюючих близьких осіб керівництву органу, на посаду в якому вони претендують, а також уніфікація термінології, що використовується у Законі.

Такі зміни дозволять визначити єдиний порядок застосування антикорупційних механізмів та приведуть положення Закону «Про судоустрій і статус суддів» у відповідність до положень Закону «Про запобігання корупції», зауважив Міністр юстиції Денис Малюська.

Положення законопроекту передбачають, що стосовно кандидатів на посаду судді та кандидатів у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів за їх письмовою згодою проводитиметься спеціальна перевірка в порядку, встановленому Законом «Про запобігання корупції».

Також кандидати на посаду судді та кандидати у члени ВККС до призначення на посаду зобов'язані будуть повідомити керівництву органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у такому органі близьких осіб.

Проект посилює вимоги до присяжних: до списків присяжних не включатимуть громадян, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

«Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» були доповнені підстави припинення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Такі повноваження припиняються, зокрема, у разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього або рішенням суду, яким його притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення та накладено стягнення у виді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування», - роз'яснив Міністр юстиції.

У зв'язку з цим уточнено обставини, з настанням яких дисциплінарні проступки визнаються істотними та несумісними зі статусом судді. Істотним дисциплінарним проступком або грубим нехтуванням обов'язками судді, що є несумісним зі статусом судді або виявляє його невідповідність займаній посаді, може бути визнаний факт набрання законної сили рішенням суду, яким суддю притягнуто до адмінвідповідальності за вчинення адміністративного правопорушення та накладено стягнення у виді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи за контрагентами, аналізуйте правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію із Системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Оновлено Загальний класифікатор спеціалізацій суддів та категорій справ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини