Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Карантин: держава допоможе виплачувати зарплати найманим працівникам малого бізнесу

Реклама

ЮРЛІГА писала, що 2 квітня 2020 року набрав чинності Закон № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Про новели Закону можна прочитати тут.

Одним з основних положень прийнятого Закону № 540-IX є підтримка роботодавців і працівників сфери малого та середнього підприємництва, які скоротили чи припинили діяльність в умовах протидії коронавірусній хворобі COVID-19.

Закон уводить поняття часткового безробіття на період дії обмежувальних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби.

Сума допомоги по частковому безробіттю надаватиметься роботодавцям із числа суб'єктів малого та середнього підприємництва за період проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів.

Відповідні зміни внесено до Закону «Про зайнятість населення» (викладено в новій редакції статтю 47 та доповнено статтею 47-1).

Як це працюватиме, роз'яснило Мінекономіки.

Задля отримання допомоги по частковому безробіттю необхідно звернутись до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (Центру зайнятості), за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та подати такі документи:

1) заяву в довільній формі;

2) копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком карантинних заходів;

3) відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю;

4) довідку про відсутність заборгованості з виплати зарплати та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудові відносини.

Допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої законом.

Виплату працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснює роботодавець з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу за рахунок коштів Фонду у межах строку зупинення (скорочення) виробництва, але не більше строку проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах корона-кризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Як державні органи працюють під час карантину

Карантин: що потрібно вказати в заяві про надання відпустки без збереження зарплати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини