Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення правил карантину: як у Києві складають адмінпротоколи

Реклама

Керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації при КМДА затвердив Методичні рекомендації щодо складання протоколів про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 44-3 КУпАП.

Відповідне розпорядження № 3 було прийнято 27 березня 2020 року.

Нагадаємо, 17 березня набрав чинності Закон № 530-IX, яким КУпАП було доповнено статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей». Детальніше про те, що передбачає прийнятий Закон, можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

Протокол про адміністративне правопорушення (у разі його оформлення) складається у двох примірниках, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. Якщо правопорушення вчинено кількома особами, то протокол про адміністративне правопорушення складається на кожну особу окремо.

Уповноважених на складання протоколів про адміністративне правопорушення посадових осіб визначено в розпорядженні КМДА № 490.

Справу про адміністративне правопорушення розглядатиме районний суд за місцем вчинення правопорушення.

При викладенні обставин правопорушення вказуються число, місяць, рік, час його вчинення, суть правопорушення, які саме протиправні дії вчинила особа, яка притягається до адмінвідповідальності.

У протоколі про адміністративне правопорушення вміщено текст щодо обмежень і заборон, введених як Кабінетом Міністрів, так і виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією).

Таким чином, суть правопорушення, які саме протиправні дії вчинила особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, можна вибрати з вміщеного у протоколі та описати стисло у відповідній графі.

У випадках, передбачених КУпАП, до протоколу вносяться П. І. Б. двох свідків правопорушення, із зазначенням адреси їх місця проживання та скріпленням їх підписами.

Такими випадками є відмова особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від:

- проставлення підпису про обізнаність із положеннями статті 63 Конституції та статті 268 КУпАП;

- подання пояснення і зауважень щодо змісту цього протоколу, відмови від підписання протоколу та мотивів такої відмови;

- отримання одного примірника протоколу про вчинення адміністративного правопорушення.

Протокол підписують особа, яка його склала, і особа, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Якщо особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, відмовилася від підписання протоколу, у ньому робиться запис про це. Така особа має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до нього, а також викласти мотиви своєї відмови.

Оформлення справ про адміністративне правопорушення та направлення їх до суду покладається на юридичний підрозділ виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), районної у місті Києві держадміністрації, комунального підприємства, уповноважені особи якого склали протокол про адміністративне правопорушення.

Складений протокол та інші матеріали, що підтверджують факт вчинення адмінправопорушення, уповноважена особа формує в справу про адміністративне правопорушення.

Оригінал справи про адміністративне правопорушення разом із супровідним листом у триденний строк з моменту його складення надсилається до відповідного районного у місті суду за місцем вчинення адміністративного правопорушення.

Тримайте руку на пульсі у період кризи, забезпечте себе надійною базою інформаційно-аналітичних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для підготовки до судових спорів та перевірок на підприємстві, для створення договорів будь-якої складності та тематики, для швидкого реагування на зміни бізнес-партнера. Обирайте Антикризовий пакет ІТ-продуктів ЛІГА:ЗАКОН та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні. Замовити.

Читайте також:

Карантин до 24 квітня: що дозволено та що заборонено

В Україні посилено карантинні заходи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини