Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Команда Києво-Могилянської академії представлятиме Україну в судових дебатах з міжнародного права ім. Ф. Джессапа у Вашингтоні

Реклама

28 лютого - 1 березня в Києві відбулися 25-ті ювілейні національні раунди судових дебатів ім. Філіпа Джессапа - це змагання студентів-правників з міжнародного публічного права, під час яких проходять усні та письмові судові дебати за правилами Міжнародного Суду - основного судового органу Організації Об'єднаних Націй.

В Україні конкурс проходить із 1996 року. Цьогоріч у конкурсі взяло участь 6 команд з юридичних шкіл Києва, Львова, Харкова та Одеси. У фіналі конкурсу, який уперше відбувався в приміщенні Вищого антикорупційного суду України, змагалися команди Києво-Могилянської академії та Харківської юридичної академії ім. Ярослава Мудрого. Після півторагодинних дебатів між командами та відповідей на питання суддів перемогу здобула команда Києво-Могилянської академії. Тож саме ця команда представлятиме Україну на міжнародних раундах конкурсу з 12 по 18 квітня у Вашингтоні (округ Колумбія).

Традиційно конкурс судили досвідчені юристи-практики та його колишні учасники. Судді фінального раунду:

- Гарольд Ко - професор з міжнародного права Єльського університету та головний юрисконсульт державного департаменту США 2009 - 2013 рр., а також член команди правозахисників держави Україна в міжнародному спорі проти Російської Федерації щодо порушень останньою Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

- Ека Ткешелашвілі - очільниця Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, колишня Генеральна прокурорка, колишня Міністерка юстиції та закордонних справ Грузії;

- Тінна Голетіані - професорка з міжнародного права державного університету Тбілісі, очільниця проекту Групи Підтримки Антикорупційного суду України.

Крім команди-чемпіона, нагородами також було відзначено команди в номінаціях: кращий спікер (Неллі Кічігіна, Харківська юридична академія ім. Ярослава Мудрого) та кращий меморандум (команди Києво-Могилянської академії та Харківської юридичної академії ім. Ярослава Мудрого).

В Україні конкурс проходить за підтримки українських і міжнародних юридичних фірм (AVELLUM, Baker McKenzie, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, EQUITY, Marchenko Partners, Kinstellar), а також приватних осіб (пан Сергій Ярошенко) та міжурядових програм технічної допомоги Україні (Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI)).

Довідково: судові дебати імені Філіпа Джессапа беруть свій початок із 1963 року. Цьогоріч учасниками є понад 600 команд із близько 100 країн світу.

Суть дебатів полягає в підготовці позиції для країни-позивача та країни-відповідача у формі письмових меморандумів та усних виступів щодо спірних питань відповідно до міжнародного права перед Міжнародним Судом ООН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини