Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримали зміни відносно мікрокредитування

Реклама

Сьогодні, 4 лютого, Верховна Рада прийняла за основу проект Закону № 1109 про зміни до Законів щодо споживчого кредитування.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися у модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Відповідне рішення підтримали 258 нардепів.

Так, пропонується виключити з переліку договорів, на які не поширюється дія Закону «Про споживче кредитування»:

- кредитні договори, що укладаються на строк до одного місяця;

- кредитні договори, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на день укладення кредитного договору.

Пропонується встановити, що на кредитні договори, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, не поширюються норми ч. 2 - 7 ст. 9 Закону (щодо необхідності надання кредитодавцем споживачу до укладення договору паспорту споживчого кредиту за спеціальною формою у Додатку 1 до цього Закону) та ст. 19 (щодо черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит).

Проектом Закону обмежено сукупну суму платежів, що підлягають сплаті споживачем у разі невиконання його зобов'язань, передбачених договором про споживчий кредит (неустойки (штраф, пеня), процентної ставки, інших платежів), загальний розмір кредиту за яким не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, подвійною сумою, одержаною споживачем за таким договором, що не може бути збільшена за домовленістю сторін.

Пропонується встановити, що згода споживача на передачу інформації стосовно цього кредиту хоча б в одне бюро кредитних історій, яке включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, є обов'язковою умовою надання кредиту.

Пропонується скоротити термін внесення кредитним бюро отриманих від кредитодавця відомостей з семи до трьох робочих днів.

Відповідні зміни вносяться до Законів «Про споживче кредитування» та «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини