Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд, видаливши обвинуваченого із залу засідання, зобов'язаний залучити адвоката

Реклама

Видалення обвинуваченого, який неодноразово порушував порядок, із зали судового засідання не повинно позбавляти його права на захист. Крім того, суд зобов'язаний залучити захисника за призначенням і відкласти судовий розгляд на строк, необхідний для його підготовки до захисту.

Відповідне положення міститься у постанові ККС ВС від 10 грудня 2019 року у справі № 399/301/17.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190902_oprilyudnennya-men-obvinuvachenogo-bez-viroku-sudu--nezakonnim

Скаржник зокрема, зазначив, що апеляційний суд розглянув справу без його участі, оскільки видалив його із зали судового засідання на весь час судового розгляду, не залучивши при цьому захисника, чим істотно порушив вимоги ст. 330 КПК (заходи до порушників порядку судового засідання).

ККС ВС скасував ухвалу апеляційного суду і призначив новий розгляд у апеляційному суді з огляду на таке.

Системний аналіз ч. 1 ст. 330 КПК свідчить, що в разі видалення обвинуваченого, який не має захисника, із зали засідання у зв'язку з повторним порушенням ним порядку судового засідання суд зобов'язаний залучити захисника і відкласти судовий розгляд на строк, необхідний для його підготовки.

Передбачене законом право головуючого видалити обвинуваченого із зали судового засідання на весь час судового розгляду можливе лише в тому разі, якщо останній своєю поведінкою грубо порушує порядок у судовому засіданні і перешкоджає подальшому розгляду справи. Якщо ж суд ухвалює таке рішення, обвинувачений позбавляється можливості брати участь у судовому розгляді, виступати в судових дебатах чи з останнім словом. Однак рішення, яким закінчено провадження в суді, негайно після його ухвалення має бути оголошено обвинуваченому.

За неодноразове порушення порядку в залі судового засідання суд ухвалив рішення про видалення особи із зали судового засідання на весь час розгляду її апеляційної скарги.

Втім, як установила колегія суддів ККС ВС, у матеріалах провадження немає доказів на підтвердження того, що після видалення особи, яка не була представлена захисником, на весь час розгляду її апеляційної скарги апеляційний суд відповідно до вимог ст. 330 КПК залучив захисника. Крім того, апеляційний суд порушив і вимогу зазначеного Кодексу негайно оголосити обвинуваченому рішення суду після його ухвалення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192513_vitrati-advokata-na-pozdki-do-sudu-ne-vdshkodovuyutsya-yak-profesyna-pravova-dopomoga

Таким чином, проаналізувавши наведене, колегія суддів ККС ВС зробила висновок, що видалення обвинуваченого із зали судового засідання не повинно було позбавити його можливості реалізувати права.

Незабезпечення обвинуваченому можливості особисто захищати свої інтереси в кримінальному провадженні всіма допустимими засобами і способами або обмеження його можливості скористатися правовою допомогою захисника є істотним порушенням кримінального процесуального закону, що перешкодило апеляційному суду ухвалити законне та обґрунтоване рішення. Тому це рішення має бути скасоване.

За повідомленням прес-служби суду.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Як вже писала ЮРЛІГА, вирок не скасують, якщо обвинувачений відмовився від репліки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини