Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не дали відповідь на адвокатський запит: в який суд жалітись

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189998_dbr-rozglyane-advokatskiy-zapit-protyagom-5-dnv-ale-strok-mozhut-prodovzhiti

Велика Палата Верховного Суду уточнила позицію щодо юрисдикції спорів про ненадання відповіді на адвокатські запити.

Постановою від 17 грудня 2019 року у справі № 826/5331/18 визначено, що вимоги до суб'єкта владних повноважень надати відповідь на адвокатський запит щодо інформації, яка має ознаки публічної, розглядається в порядку адміністративного судочинства.

Таким чином, позов про бездіяльність розпорядника інформації із розгляду запиту на інформацію з огляду на положення Закону № 2939-VI подається до адміністративного суду.

Крім того, Велика Палата вважає безпідставними посилання на висновки, викладені у її постанові від 16 січня 2019 року у справі № 686/23317/13-а, згідно з якими вимоги стосовно ненадання відповіді на адвокатські запити не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Суд пояснив, що правовідносини у розглядуваній справі не є подібними до правовідносин у згаданій справі, у якій адвокатський запит був спрямований на контроль за виконанням судового рішення у цивільній справі.

Ознайомитися з повними текстами судових рішень можна в VERDICTUM. Крім того, поставивши тему на контроль ви отримуватиме рішення з новими позиціями, як тільки його внесуть в ЄДРСР. Ознайомитись з системою і замовити тестовий доступ можна тут.

Як вже писала ЮРЛІГА, суди мають враховувати останню позицію Великої Палати, а не посилатись на постанови, які не перераховані при відступленні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини