Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антирейдерський Закон набув чинності

Реклама

Сьогодні, 16 січня 2019 року, набув чинності Закон № 340-IX щодо протидії рейдерству.

Документ було опубліковано у офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 14 січня.

З текстами нормативних актів можна ознайомитися у можна ознайомитися у модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тест можна тут.

Відтепер земельна ділянка припиняє існування як об'єкт цивільних прав, а її державна реєстрація скасовується в разі:

- поділу або об'єднання земельних ділянок;

- скасування державної реєстрації земельної ділянки на підставі судового рішення внаслідок визнання незаконною такої державної реєстрації;

- якщо речове право на земельну ділянку, зареєстровану в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону «Про Державний земельний кадастр», не було зареєстровано протягом року з вини заявника.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189260_rada-posilyu-pokarannya-za-nezakonnu-restratsyu-nerukhomost

Ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки допускається виключно з одночасним припиненням таким рішенням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо такої земельної ділянки (за наявності таких прав, обтяжень).

Власник нерухомого майна має право встановити (скасувати) вимогу нотаріального посвідчення договору (внесення змін до договору), предметом якого є таке майно чи його частина, крім випадків, якщо відповідно до закону такий договір підлягає нотаріальному посвідченню. Встановлення (скасування) вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога є обтяженням речових прав на нерухоме майно та підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.

Поновлення договору оренди землі, договору про встановлення земельного сервітуту, договорів про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови

Договором оренди землі, договором про встановлення земельного сервітуту, договорами про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови може встановлюватися умова щодо поновлення таких договорів.

Нагадаємо, захистити свою земельну ділянку від незаконних посягань чорних реєстраторів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк Земля від ЛІГА:ЗАКОН. За допомогою цього сервісу можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Якщо договір містить умову про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий строк і на таких самих умовах. Поновленням договору вважається поновлення договору без вчинення сторонами договору письмового правочину про його поновлення в разі відсутності заяви однієї із сторін про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору для його поновлення не вимагається.

Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору не пізніш як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

У разі відсутності заяви про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору до дати закінчення дії такого договору після настання відповідної дати закінчення дії договору державна реєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Власникам і користувачам земельних ділянок більше не треба буде отримувати паперові витяги про земельні ділянки з кадастру. Держреєстратори повинні при здійсненні реєстраційних дій самостійно формувати такі витяги в електронній формі.

Положення відносно вимог про нотаріальне посвідчення договору про встановлення земельного сервітуту, плати за користування земельною ділянкою і поновлення договору оренди землі набувають чинності 15 липня 2020 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини