Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Караючи суддю за порушення строків, слід враховувати надмірне навантаження - Велика Палата

Реклама

Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення Вищої ради правосуддя, яким суддю притягнуто до дисциплінарної відповідальності за недбалість.

У постанові від 3 жовтня 2019 року у справі № 11-638сап19 йдеться про обов'язкове врахування принципу пропорційності при застосуванні дисциплінарних стягнень до суддів.

ВРП, залишивши в силі рішення дисциплінарної палати про позбавлення судді доплат, не звернула уваги на кількість справ, розподілених на суддю, не проаналізувала, чи є покарання співмірним і пропорційним до вчинених проступків з урахуванням надмірного навантаження.

Так, за період з 15 травня 2015 року по 19 січня 2019 року цей суддя фактично відпрацював 655 робочих днів. До розгляду під його головуванням розподілено загалом 14 832 справи, з яких 2436 у порядку цивільного та адміністративного судочинства, 12 396 справ - у порядку кримінального процесу, які за нормами КПК мають скорочені строки розгляду - протягом 3 днів.

Сам суддя наголошував, що навіть у випадку витрати ним лише однієї години робочого часу на розгляд кожної із цих справ при 8-годинному робочому дні їх розгляд потребував би 1854 робочих днів, що свідчить про існування об'єктивних причин, які унеможливлювали своєчасне вчинення тих чи інших процесуальних дій, тим більше у випадках, у яких нормами КПК передбачено для цього скорочені строки.

Разом з тим, судді винесли догану з позбавленням на місяць доплат до посадового окладу за дисциплінарні проступки, які зводяться до недостатньої обґрунтованості судових рішень, прийнятих суддею під час вирішення певних процесуальних питань у справах № 757/52491/17-к, 757/24435/17-к, 757/16518/15-ц, 757/59592/16-к, а саме: виклад судових рішень в основному обмежується лише посиланням на норми права та формальний висновок без наведення мотивів прийняття або відхилення аргументів заявників щодо суті питань, які розглядалися судом, а також недотримання суддею установлених законом строків виготовлення, надсилання учасникам процесу та до ЄДРСР копій судових рішень.

Велика Палата зауважила, що не йдеться про те, чи може надмірне навантаження на суддю бути єдиною і достатньою підставою для повного виправдання допущених ним порушень, оскільки факт недотримання строків розгляду певних питань, а також виготовлення та направлення копій відповідних ухвал учасникам процесу та до ЄДРСР суддя не заперечує.

"Водночас, стверджуючи про те, що належне ставлення до обов'язків, ефективна організація роботи судді позитивно вплинули б на строки розгляду справ, строки виготовлення повних текстів судових рішень та надіслання їх до ЄДРСР, і застосовуючи до цього судді дисциплінарне стягнення у виді догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом одного місяця, що, крім іншого, має негативні наслідки для фінансового стану скаржника, ВРП і її дисциплінарний орган не проаналізували його доводів про те, що з урахуванням кількості справ, які перебувають у його провадженні, навіть за найменших витрат робочого часу (однієї години на кожну справу), він об'єктивно не мав можливості дотриматися цих строків, зважаючи також на те, що за нормами КПК для вирішення певних питань установлено скорочені строки", - зазначено в постанові.

З огляду на постанову Великої Палати ВРП змінила рішення про дисциплінарну відповідальність, застосувавши до судді попередження.

З повним текстом постанови Великої Палати та історіями справ, за порушення при розгляді яких суддю покарано, можна ознайомитися у VERDICTUM, з рішеннями ВРП - в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут і тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини