Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За що хочуть звільняти суддів: зареєстровано законопроект

Реклама

19 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2469 щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді, який виніс рішення з порушенням меж застосування обмежень прав.

У Законі «Про судоустрій і статус суддів» пропонується визначити нові обов'язкові підстави звільнення судді:

- винесення суддею рішення з порушенням ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що визнано Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного;

- винесення суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким порушено ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного.

Крім того, пропонується збільшити строк притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Так, відповідно до змін дисциплінарне стягнення до судді застосовується не пізніше п'яти (зараз - трьох років) із дня вчинення проступку без урахування часу тимчасової непрацездатності або перебування судді у відпустці чи здійснення відповідного дисциплінарного провадження.

Крім того, Закон пропонують доповнити новою статтею, відповідно до якої суддя звільняється ВРП не пізніше двох місяців з дня, наступного за днем, коли ВРП стало відомо про винесення суддею рішення з порушенням ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного, а також коли Вищій раді правосуддя стало відомо про винесення суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким порушено ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного.

Суддя звільняється від дисциплінарної відповідальності, якщо при колегіальному розгляді справи, винесене рішення, яким порушено ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного, проте суддя голосував «проти» такого рішення. Вища рада правосуддя, за наявності відповідного рішення Європейського Суду, при розгляді питання про притягнення до відповідальності судді з підстав, передбачених пунктом 20, 20-1 ч. 1 цієї статті, приймає рішення про звільнення суддів, які при колегіальному розгляді голосували «за» винесення такого рішення на підставі відповідного протоколу засідання суд.

З текстом законопроекту можна буде ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН з моменту його появи у системі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини