Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест Вищої ради правосуддя за 29 жовтня - 4 листопада

Реклама

1. Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко поінформував з'їзд суддів України про роботу Ради

29-30 жовтня 2019 року у місті Києві відбувся XVIІ позачерговий з'їзд суддів України. Як наголосив А.Овсієнко, нагальним питанням, яке потребує невідкладного вирішення, є питання дефіциту кадрів у судовій системі. «Станом на 28 жовтня 2019 року штатна чисельність усіх судів становить 7295 одиниць, фактично - 5236 одиниць. При цьому повноваження мають лише 4598 суддів. Ситуація є без перебільшення критичною, склалася вона не за один день і є наслідком певних процесів, які відбувалися впродовж років», - сказав Голова ВРП.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190559_gorya-fomna-zvlneno-z-posadi-chlena-vrp

2. ВРП звільнила Ігоря Фоміна з посади члена Вищої ради правосуддя за власним бажанням

ВРП вирішила звільнити Фоміна І.Ю. з посади члена Вищої ради правосуддя за власним бажанням та, відповідно, виключити його зі складу Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

3. ВРП звільнила у відставку Петра Філюка з посади судді Волинського апеляційного суду

Вища рада правосуддя вирішила звільнити у відставку:

Рябоконь Євгенію Анатоліївну - з посади судді Дворічанского районного суду Харківської області;

Філюка Петра Тодосьовича - з посади судді Волинського апеляційного суду.

4. Голова ВРП Андрій Овсієнко взяв участь у спецпроекті UA:Українське радіо «Персона ґрата»

Про результати з'їзду суддів, президентський закон про судову реформу, відтік суддівських кадрів, розрахунок завантаженості суддів, розміри зарплат, покращення доступу до правосуддя тощо розповів у інтерв'ю Українському радіо Голова ВРП Андрій Овсієнко.

5. ВРП звернулася до ГПУ щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом виявлення у кабінеті судді технічних засобів фіксації для проведення негласних технічних дій

Суддя Рахівського районного суду Закарпатської області Віктор Ємчук повідомив, що під час обідньої перерви у службовому кабінеті за місцем роботи судді за адресою: Закарпатська область, місто Рахів, вулиця Карпатська, 15, було виявлено технічні засоби фіксації для проведення негласних технічних дій - відеокамери для візуального спостереження за особою. Про вказані обставини суддя Ємчук В.Е. повідомив правоохоронні органи та відповідно ВРП.

6. ВРП звернеться до Генерального прокурора щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину за фактом несанкціонованого втручання до системи документообігу «Д-3» Новоархангельського районного суду Кіровоградської області

17 липня 2019 року працівниками відділу було оглянуто робочий комп'ютер судді Людмили Краснопольської та зафіксовано несанкціоноване підключення до комп'ютера близько 24 разів. Суддя вважає, що таке втручання можуть здійснити лише особи, які мають доступ до програмного забезпечення та комп'ютерної техніки. З кінця серпня 2019 року такі дії повторювалися знову. Зазначені дії відбувалися під час перебування судді в нарадчій кімнаті та підготовки остаточних рішень, що, на думку судді, є втручанням в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та свідчить про порушення гарантій незалежності суддів, передбачених статтями 126, 129 Конституції України та статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

7. ВРП звертає увагу Директора Національного антикорупційного бюро України, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів

Судді повідомляють, що на ім'я голови Малиновського районного суду міста Одеси надійшов лист детектива НАБУ із проханням забезпечити явку суддів Черевка С.П., Передерка Д.П., Короя В.Д. до НАБУ для допиту як свідків у кримінальних провадженнях з метою з'ясування обставин відмови свідків від давання показань у кримінальному провадженні, що перебуває на розгляді колегії суддів. При цьому допит суддів призначено детективом у різні дні з 27 по 29 березня 2019 року. Надалі на адреси суддів надійшли відповідні повістки про виклик. На думку суддів, оскільки призначений детективом НАБУ допит свідків проводитиметься для з'ясування обставин у кримінальному провадженні, яке перебуває на розгляді колегії суддів, така поведінка працівника правоохоронного органу має ознаки втручання в діяльність суду і вчинення щодо членів колегії психологічного тиску у зв'язку зі здійсненням правосуддя.

8. Cуддю окружного адміністративного суду міста Севастополя Шаповала Ігоря Івановича притягнуто до дисциплінарної відповідальності

Рішенням Першої Дисциплінарної палати ВРП від 1 листопада 2019 року суддю окружного адміністративного суду міста Севастополя Ігоря Шаповала притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

9. Відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя

До порядку денного було включено розгляд дисциплінарних проваджень, порушених ВРП від 6 червня 2019 року та від 13 червня 2019 року стосовно Голови ДСА України Холоднюка З.В., та інші поточні питання діяльності Комісії. Комісія ухвалила відкласти розгляд матеріалів вказаних дисциплінарних проваджень.

10. Відбулася зустріч Голови ВРП Андрія Овсієнка з Віце-президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Аланом Пію

Під час зустрічі А.Овсієнко зазначив: «Ми переживаємо черговий етап судової реформи. Судова система України перебуває на зламі двох реформ. Закон № 1008 зводиться до кількох основних акцентів: скорочення чисельності суддів Верховного Суду, принципово новий підхід до формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, зміни в діяльності Вищої ради правосуддя - утворення комісії з питань доброчесності та етики, нові строки дисциплінарних проваджень та поява такого нового інструменту, як анонімна дисциплінарна скарга».

11. У ВРП обговорили питання створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності

У ВРП відбулася зустріч із представниками Проекту Центру вивчення комерційного права Університету Квін Мері щодо технічної допомоги Великої Британії у підтримці створення та діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні. Мета зустрічі - ознайомлення з діяльністю Проекту Центру вивчення комерційного права Університету Квін Мері, досягнутими результатами та подальшими завданнями, обговорення прогресу у створенні Вищого суду з питань інтелектуальної власності та нагальних завдань щодо формування Суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини