Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Куди поскаржитися на прокурора

6 листопада 2019, 16:04
10297
2
Реклама

https://ips.ligazakon.net/document/view/T190113?docId=T190113&productAlias=ips_web

Генеральний прокурор наказом від 4 листопада 2019 року № 266 затвердив Порядок розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження.

Також Р. Рябошапка наказом від 4 листопада створив третю кадрову комісію з розгляду дисциплінарних скарг.

Було визначено процедуру розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження, прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження і за наявності підстав, передбачених Законом «Про прокуратуру», про накладення на прокурора Генпрокуратури (Офісу Генерального прокурора), САП, обласної (регіональної), окружної (місцевої), військової прокуратури дисциплінарного стягнення або прийняття рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора.

Дисциплінарне провадження - це процедура розгляду відповідним органом дисциплінарної скарги, у якій містяться відомості про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Воно передбачає:

- відкриття дисциплінарного провадження;

- проведення перевірки дисциплінарної скарги;

- розгляд висновку про наявність чи відсутність дисциплінарного проступку прокурора та прийняття рішення.

Право на звернення до кадрової комісії із дисциплінарною скаргою про вчинення прокурором дисциплінарного проступку має кожен, кому відомі факти, які можуть бути підставою для відкриття дисциплінарного провадження. Рекомендований зразок дисциплінарної скарги наведено в додатку до затвердженого Порядку.

Для вирішення питання щодо відкриття дисциплінарного провадження діє автоматизована система розподілу дисциплінарних скарг. Робоча група кадрової комісії у день надходження дисциплінарної скарги зареєструє її та за допомогою цієї системи визначить члена кадрової комісії для вирішення питання щодо відкриття дисциплінарного провадження.

Рішення про відкриття дисциплінарного провадження або про відмову в його відкритті приймає член кадрової комісії у строк, що не перевищує 15 днів з дати реєстрації скарги робочою групою кадрової комісії. Таке рішення протягом 3 днів оприлюднять на офіційному веб-сайті ГПУ (Офісу Генерального прокурора) без відомостей, які дають змогу прямо чи опосередковано ідентифікувати прокурора, щодо якого прийнято рішення, та в цей самий строк надішлють цьому прокурору, а також особі, яка подала дисциплінарну скаргу, електронними засобами зв'язку або поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення. До рішення про відкриття дисциплінарного провадження, яке направляється прокурору, додається копія дисциплінарної скарги.

Також копію рішення про відкриття дисциплінарного провадження у цей самий строк надішлють керівнику органу прокуратури, уповноваженому приймати рішення про звільнення прокурора з посади, з роз'ясненням, що вказаний прокурор не може бути звільнений за власним бажанням до завершення дисциплінарного провадження.

Крім того, наказом передбачено процедуру відсторонення прокурора від посади у дисциплінарному провадженні, порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурора, зняття дисциплінарного стягнення, а також оскарження рішення кадрової комісії.

Зокрема, прокурор зможе оскаржити рішення, прийняте за результатами дисциплінарного провадження, до адміністративного суду або до Вищої ради правосуддя протягом 1 місяця з дня вручення йому чи отримання ним поштою копії прийнятого рішення.

Скринька дисциплінарної комісії для скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку: diskadrcom@gp.gov.ua.

Найголовніше про реформу органів прокуратури можна знайти в окремому сюжеті, який для вас зібрала ЮРЛІГА.

З нормативно-правовими актами, що стосуються реформи прокуратури, можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для цього вам варто замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини