Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон про судову реформу

Реклама

Сьогодні, 6 листопада, в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" опубліковано Закон № 193-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», яким скорочується кількість суддів Верховного Суду вдвічі (з 200 до 100), а також запроваджується новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та розширюються повноваження Вищої Ради правосуддя.

Для суддів передбачено:

- кількість суддів ВС не повинна перевищувати 100 осіб;

- посадові оклади суддів ВС зменшаться із 75 до 55 прожиткових мінімумів, тобто зі 145 тис. 200 грн до 106 тис. 480 грн;

- суддівська винагорода встановлюватиметься за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188910_suddv-verkhovnogo-sudu-skorotyat-udvch-a-tim-shcho-zalishatsya-zmenshat-zarplatu-proekt

Зміни, які стосуються ВРП

ВРП утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть:

- три особи, обрані Радою суддів України із числа її членів;

- три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної згідно із Законом "Про Вищий антикорупційний суд".

Так, відповідно до документу Вища Рада правосуддя:

- затверджує порядок складення відбіркового іспиту та методику оцінювання його результатів, порядок складення кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів, положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, порядок формування і ведення суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді);

- призначає та звільняє з посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

- приймає рішення про звільнення членів Вищої ради правосуддя.

Рішення ВРП прийматиме безпосередньо під час засідання без виходу до нарадчої кімнати.

При ВРП на 6 років створюється новий дисциплінарний орган - Комісія з питань доброчесності та етики.

Для ВККС передбачено:

- зменшення кількості членів ВККС з 16 до 12;

- члени ВККС призначаються та звільняються з посад рішенням ВРП.

Що стосується строків

З дня набрання чинності цим Законом повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів припиняються, а керівник секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів призначається за результатами конкурсу з урахуванням вимог закону.

ВККС протягом двох місяців з дня формування її нового складу проводить відбір суддів до касаційних судів у складі ВС із числа суддів відповідних касаційних судів ВС за критеріями професійної компетентності, етики та доброчесності.

ВККС протягом двох місяців з дня формування її нового складу завершує процедуру добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17. Інші процедури, які були розпочаті ВККС відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» до набрання чинності цим Законом, продовжуються новим складом Вищої кваліфікаційної комісії суддів, утвореним відповідно до цього Закону.

Вища рада правосуддя протягом 90 днів з дня набрання чинності цим Законом формує за результатами конкурсу склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Комісія з питань доброчесності та етики протягом 30 днів з дня її утворення перевіряє членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду), призначених (обраних) на посаду до набрання чинності цим Законом, на відповідність критеріям доброчесності, етичних стандартів судді як складової професійної етики члена Вищої ради правосуддя, за результатом чого може ухвалити рішення про звільнення члена Вищої ради правосуддя.

Останнім днем роботи судді касаційного суду у складі Верховного Суду, який не пройшов процедуру відбору, є дата, зазначена у рішенні ВРП.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (7 листопада 2019 року), крім підпункту 16 пункту 1 розділу І цього Закону (щодо отримання свуддівської винагороди), який набирає чинності з 1 січня 2020 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189714_rau-vislovilasya-proti-skorochennya-verkhovnikh-suddv

Нагадуємо, що 16 жовтня Закон про скорочення суддів прийнято Верховною Радою.

25 жовтня суддівська спільнота звернулася до Президента з проханням ветувати Закон про діяльність органів суддівського врядування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини