Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міськрада зобов'язана провести воду малозабезпеченим громадянам: рішення суду

Реклама

Міськрада зобов'язана забезпечити водою громадян, які не мають можливосыт зробити це самостійно. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави. Орган місцевого самоврядування у своїй діяльності зобов`язаний дотримуватись приписів цієї норми права.

Відповідний висновок міститься в рішенні Кіровоградського окружного адміністративного суду від 28 серпня 2019 року у справі № 385/1684/18.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Позивач звернувся до суду з заявою до Міськради про визнання протиправною бездіяльності щодо внесення до програми соціально-економічного та культурного розвитку м. Гайворон на 2019 рік фінансування підключення до водопровідної мережі домоволодіння, в якому проживає його сім`я.

Суд задовольнив позов, з огляду на таке.

Приписами ст. 3 Конституції, яка входить до розділу І, встановлено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Орган місцевого самоврядування у своїй діяльності зобов`язаний дотримуватись приписів цієї норми права.

Потреба у вживанні води - потреба, від забезпечення якої залежить життя та здоров`я людини.

Життєві обставини, які склались у сім`ї позивача (його і дружини стани здоров`я, обов`язок сина постійно слідкувати за матір`ю, яка втратила зір), доводять, що їх фізичні можливості щоденно упродовж 30 років носити воду за декілька кілометрів від місця проживання вичерпались.

Фінансовий стан сім`ї позивача вказує про неможливість оплатити роботи з підключення житла до мережі водопостачання..

Так, оплата таких робіт рівняється 20 розмірам суми пенсії позивача і його дружини.

Такі кошти вони можуть зібрати, якщо відмовляться від харчування, лікування і опалення житла упродовж 20 місяців.

Про обставини життя сім`ї позивача достеменно знали посадові особи Ради, які не допустили до розгляду колегіальним органом численні його звернення про підключення домоволодіння до мережі водопостачання.

Відповідач мав би врахувати, що сім`я терпіла побутові труднощі життя упродовж 30 років.

Позивач у судовому порядку намагався отримати дозвіл від сусідів стосовно підключення до мережі водопостачання, гілку якої вони провели за власні кошти, щоб зменшити власні витрати.

Бездіяльність відповідача - доказ неповаги до життя і здоров`я людини, яка доводить, що він відмовляється від виконання основного обов`язку держави.

Судом встановлено, що упродовж 2016-2018 років Рада мала фінансову можливість оплатити виконання робіт з підключення житла позивача до мережі водопостачання за рахунок залишків невикористаних коштів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини