Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про професійну передвищу освіту

Реклама

Сьогодні, 9 серпня 2019 року, набув чинності Закон № 2745-VIII "Про фахову передвищу освіту" , який встановлює ключові засади, на яких має ґрунтуватися державна політика щодо фахової передвищої освіти.

Визначаються порядок, умови, форми та особливості здобуття фахової передвищої освіти в Україні та врегульовуються суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, а також окреслюється компетенція державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти.

Установлено, що освітня діяльність з підготовки за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра започатковується у 2020 році.

Вищі навчальні заклади I - II рівнів акредитації, які в системі вищої освіти здійснюють підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і до 2020 року не отримають статусу коледжу відповідно до Закону "Про вищу освіту", набувають статус закладу фахової передвищої освіти.

Ліцензії на підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста є чинними і діють до завершення навчання осіб, які вступили до відповідних закладів освіти до 31 грудня 2019 року.

Установлюються основні правові, організаційні, фінансові засади функціонування системи фахової передвищої освіти, створюються умови для поєднання освіти з виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб ринку праці.

У Законі сформовано основні вимоги до організації ефективного та результативного освітнього процесу, особливості забезпечення доступу до якісної фахової передвищої освіти, окреслено права та обов'язки учасників освітнього процесу тощо.

Законом визначено шляхи формування системи забезпечення якості фахової передвищої освіти. Приділяється увага інструментам забезпечення академічної доброчесності. Забезпечуються можливості ефективного функціонування закладів фахової передвищої освіти, визначається їх статус, структура, права і обов'язки, джерела фінансування.

Прописано принципи, закладені в основу управління у сфері фахової передвищої освіти, визначено органи управління для закладів різних форм власності. Створено законодавче підгрунтя для реалізації автономії закладів фахової передвищої освіти.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини