Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирішено, як відбиратимуть контрактників до Держприкордонслужби

Реклама

МВС визначило Порядок добору та прийняття громадян України на військову службу за контрактом у Держприкордонслужбі.

Відповідний наказ № 473 від 10 червня 2019 року було зареєстровано в Мін'юсті 4 липня.

Порядок визначає механізм роботи посадових осіб Адміністрації Держприкордонслужби, загонів морської охорони, органів охорони державного кордону, навчальних закладів, науково-дослідних установ, підрозділів спеціального призначення, окремих регіональних центрів комплектування з добору та прийняття громадян України на військову службу за контрактом у Держприкордонслужбі.

На військову службу за контрактом можуть прийняти військовослужбовців, які проходять кадрову або строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов'язаних, а також жінок, які не перебувають на військовому обліку.

Для проходження військової служби за контрактом громадян призначатимуть на посади рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу; курсантів вищих військових навчальних закладів.

На службу в Держприкордонслужбі на контрактом прийматимуть громадян України, які визнані придатними за станом здоров'я до військової служби, не досягли граничного віку перебування на військовій службі та пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" вимогам проходження військової служби.

Перевагу надаватимуть кандидатам, які не мають обмежень за станом здоров'я; мають вищу освіту за напрямом, спорідненим із військовою спеціальністю; високий рівень фізичної підготовки; вільно володіють двома та більше іноземними мовами.

У Положенні окреслено випадки, коли на службу за контрактом у Держприкордонслужбі не приймуть. Це, зокрема, якщо особу було раніше звільнено з військової служби, служби в правоохоронних органах за службовою невідповідністю або за систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем; якщо особа має не зняту або не погашену судимість за вчинення злочину; які перебувають на превентивному обліку в Нацполіції; на яких протягом останнього року накладалося адмінстягнення за вчинення корупційного або військового адмінправопорушення; мають медичні протипоказання тощо.

У Положенні прописано процедуру проведення добору кандидатів для проходження військової служби за контрактом. Вона охоплює такі заходи:

подання заяви (рапорту);

проведення тематичних інформаційних співбесід;

вивчення особистих якостей кандидата;

проведення професійно-психологічного відбору;

направлення кандидата для проходження медичного огляду військово-лікарською комісією;

складання висновку про зарахування на військову службу до Державної прикордонної служби України;

оформлення матеріалів особової справи.

Попереднє вивчення особистих якостей кандидата охоплює:

вивчення документів, що підтверджують відомості про особу (документів про громадянство, освіту, трудову діяльність, про наукові та спортивні досягнення тощо);

вивчення військово-облікових документів;

вивчення медичних документів;

ознайомлення з інформацією, що надійшла з місця роботи (навчання, проживання);

проведення індивідуальних співбесід із членами сім'ї, представниками адміністрації підприємства, установи, організації, навчального закладу, де працює або навчається кандидат.

Кандидата, який не пройшов етапів добору, письмово інформують про причини відмови у прийнятті на військову службу за контрактом та порядок оскарження прийнятого рішення.

Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування.

Відомості про реквізити всіх найвищих, центральних та регіональних органів влади (адреса, телефони і прізвища керівників), а також дані про історію створення органів влади можна дізнатися у модулі "Органи влади", який входить до складу Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Для того щоб ознайомитися з можливостями та наповненням ІПС ЛІГА:ЗАКОН детальніше, скористайтеся тестом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини