Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд притягнув до відповідальності пішохода, винного в загибелі водія і пасажира

Реклама

Друга судова палата Касаційного кримінального суду  Верховного Суду підтвердила правомірність притягнення до відповідальності пішохода, що своїми діями викликав ДТП, у якому загинули люди. Засуджений у нетверезому стані лежав на проїжджій частині. Загинули водій авто, який, виїхавши на зустрічну смугу, намагався уникнути зіткнення з п'яницею, та пасажир зустрічного авто.

У постанові від 12 червня у справі № 450/1523/14-к роз'яснено, що пішохід відповідає за вчинення злочину, передбаченого ст. 291 Кримінального кодексу України (порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, якщо це спричинило загибель людей).

ВС зазначив, що відповідальність за ст. 291 КК наступає, зокрема, у разі порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Правилами дорожнього руху визначено, що пішохід - це особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь-яку роботу. Також цими правилами закріплено, що учасник дорожнього руху - це особа, яка бере безпосередню участь у процесі руху на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин, велосипедист, а також особа, яка рухається у кріслі колісному.

З огляду на викладене пішохід як повноправний учасник дорожнього руху, який зобов`язаний знати й неухильно виконувати вимоги ПДР, є суб`єктом злочину, передбаченого ст. 291 КК, оскільки, зокрема, від його поведінки та дотримання ПДР залежить безпека на дорогах.

Таким чином, залишено в силі рішення про стягнення з винуватця відшкодування моральної шкоди у розмірі 570 тис. грн.

З усіма аргументами судів можна ознайомитись, відкривши рішення у VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини