Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент вимагає оприлюднювати інформацію про митну вартість товарів

Реклама

9 липня Володимир Зеленський підписав Указ № 505/2019, спрямований на посилення ефективності протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України.

Відповідно до документа Кабмін повинен створити на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади інформаційний ресурс для забезпечення можливості добровільного та публічного декларування товарів значної кількості найменувань, які ввозяться на митну територію України однією партією, а також для оприлюднення щомісячних звітів про результати реалізації для створення умов щодо унеможливлення ухилення від сплати митних платежів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187240_prezident-perezapustiv-natsradu-z-antikoruptsyno-poltiki

Президент вимагає:

- опрацювати питання щодо оприлюднення у форматі відкритих даних знеособленої інформації про митну вартість товарів та забезпечення систематичного оновлення такої інформації;

- вжити заходів, спрямованих на запровадження можливості обміну в режимі реального часу інформацією з відповідними інформаційними системами інших держав щодо митного оформлення товарів;

- вжити до 1 січня 2020 року заходів щодо забезпечення за допомогою засобів електронного зв'язку належної взаємодії між гарантами, що видають фінансові гарантії для забезпечення сплати митних платежів, та органами доходів і зборів відповідно до вимог Митного кодексу.

Крім того, секретарю РНБО доручено:

- внести на розгляд РНБО питання щодо утворення Міжвідомчої комісії з питань боротьби з контрабандою та корупцією на митниці для розроблення та внесення на розгляд РНОБО проекту програми боротьби з контрабандою і корупцією під час митного оформлення товарів;

- забезпечити створення в Апараті РНБО телефону довіри для повідомлень про випадки контрабанди та корупції під час митного оформлення товарів, а також про дії, що мають ознаки ухилення від сплати митних платежів.

Також В. Зеленський рекомендував ГП, СБУ, Нацполіції вжити в установленому порядку заходів щодо недопущення надання доручень органам доходів і зборів про проведення оглядів (переоглядів) товарів, транспортних засобів комерційного призначення, крім випадків надсилання доручень за встановленою формою в рамках кримінального провадження.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187096_prezident-skasuvav-ukaz-shchodo-obmezhennya-vikoristannya-zvukovikh--svtlovikh-spetssignalv-na-sluzhbovomu-transport

За словами заступника керівника Офісу Президента Олексій Гончарука, багато років в Україні функціонує схема «вибивання» коштів із бізнесу - так звані «листи щастя», коли правоохоронні органи своїми зверненнями вимагають від ДФС повного фізичного огляду всіх вантажів того чи іншого підприємства, блокуючи тим самим проходження митного кордону. Така практика є неприпустимою. Указ Президента передбачає відповідне доручення щодо цього ГП, СБУ та Нацполіції. ДФС має щомісяця звітувати про кількість доручень від кожного з правоохоронних органів та їхню результативність (не тільки про розмір накладених штрафів чи вартість вилученого майна, а й суми фактичних надходжень до державного бюджету).

О. Гончарук підкреслив, що через контрабанду бюджет втрачає мільярди доларів на рік. А за часи незалежності Україна перетворилася на своєрідний «хаб» з нелегального постачання сигарет до країн ЄС.

Також він наголосив, що з цією проблемою можна боротися шляхом заміни кадрів. Саме тому Президент закликав в. о. голови Державної фіскальної служби Олександра Власова ухвалити кадрові рішення щодо керівництва Волинської, Закарпатської, Чернівецької та Львівської митниць. Адже ці області є осередком контрабанди в Західній Україні.

Як вже писала ЮРЛІГА, Зеленський скасував 136 указів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини