Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено новий порядок державної підтримки дітей-сиріт

Реклама

26 червня 2019 року Кабмін прийняв Постанову № 552, яка затверджує порядки щодо державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до положень Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною", державна соціальна допомога призначається і виплачується щомісяця в грошовій формі батькам-вихователям на кожну дитину-вихованця і прийомним батькам на кожну прийомну дитину.

https://ips.ligazakon.net/document/view/KP190552?docId=KP190552&productAlias=ips_web

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад призначають державну соціальну допомогу та грошове забезпечення за заявою батьків-вихователів або одного з прийомних батьків, до якої додаються:

- рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім'ї;

- документи, що підтверджують статус дитини;

- інформація органу державної виконавчої служби про розмір аліментів;

- довідка з місця навчання про розмір стипендії;

- копія висновку медико-соціальної експертної комісії або медичного висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про дитину з інвалідністю, що видані в установленому МОЗ порядку;

- копія посвідчення громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту, виданого відповідно до Закону "Про статус гірських населених пунктів в Україні".

Якщо особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років або до закінчення відповідного закладу освіти навчається за денною формою навчання у закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, подаються довідки про розмір стипендії та про те, що вона не перебуває на повному державному утриманні.

Розмір державної соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Однак для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідного закладу освіти розмір державної соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для працездатної особи.

Нагадуємо, зараз розмір прожиткового мінімуму встановлюється Законом про Держбюджет на відповідний рік. Дізнатися його розмір можна в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Розмір державної соціальної допомоги та грошового забезпечення, що виплачується громадянам, які отримали статус особи, що проживає, працює або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 %.

Державна соціальна допомога та грошове забезпечення виплачуються щомісяця не пізніше 20 числа уповноваженим органом на особові рахунки батьків-вихователів та особовий рахунок одного з прийомних батьків у банківській установі за їх вибором або через структурні підрозділи акціонерного товариства "Укрпошта" за місцем проживання дитини у дитячому будинку сімейного типу або прийомній сім'ї.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187042_deti-siroty-imeyut-pravo-na-polnoe-gosudarstvennoe-soderzhanie-nezavisimo-ot-formy-okonchennogo-uchebnogo-zavedeniya---vs

Визначено такі підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги та грошового забезпечення:

- досягнення дитиною 18-річного віку, а у разі навчання у закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - 23-річного віку або закінчення відповідного закладу освіти;

- набуття або надання дитині повної цивільної дієздатності (реєстрація шлюбу, працевлаштування за трудовим договором, запис матір'ю або батьком дитини, провадження підприємницької діяльності);

- влаштування дитини в заклад освіти на повне державне забезпечення;

- смерть дитини.

Крім того, Постанова № 552 затверджує Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною", оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків та скасовує перелік постанов Кабміну, що додаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини