Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Указ про розпуск Парламенту конституційний: рішення КСУ

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186523_podannya-deputatv-shchodo-nekonstitutsynost-ukazu-pro-rozpusk-vr-vzhe-v-ksu

Конституційний Суд України ухвалив Рішення № 6-р/2019 у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Указу Президента «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» від 21 травня 2019 року № 303/2019.

Цим Рішенням КСУ визнав таким, що відповідає Конституції (є конституційним), Указ Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».

КСУ, вирішуючи порушені в конституційному поданні питання, виходив із того, що Верховна Рада України (VII скликання) 21 лютого 2014 року внесла зміни до Конституції. Зокрема, змінила редакцію статті 83, доповнила її положеннями щодо коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, та редакцію статті 90, наділивши Президента правом достроково припиняти повноваження ВРУ в разі невиконання вимог статті 83 Конституції щодо формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186418_deputati-zbirayutsya-viznati-ukaz-pro-rozpusk-vr-nekonstitutsynim

Разом з тим, зазначається в Рішенні КСУ, Верховна Рада (VIII скликання), обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, протягом строку своїх повноважень не відновила в Регламенті Верховної Ради правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, з яким пов'язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції депутатських фракцій і конституційне право Президента достроково припинити повноваження Парламенту, якщо така коаліція депутатських фракцій не сформована.

Унаслідок цього виник конституційний конфлікт між Президентом та Верховною Радою щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового вирішення, оскільки Основний Закон України не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, а Регламент ВР, всупереч вимогам статті 83 Конституції, не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Водночас носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ; народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (частина друга статті 5 Конституції). Це засадниче положення конкретизується приписом статті 69 Конституції про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори.

Суд констатував, що розв'язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено.

У голосуванні взяли участь 16 суддів Конституційного Суду України.

Судді М. Мельник і С. Сас висловили окремі думки щодо зазначеного Рішення.

Зокрема, суддя М. Мельник не погодився з Рішенням, оскільки, на його думку, Указ слід було визнати неконституційним. Суддя С. Сас вказав, що Указ базується на необ'єктивній інформації, зазначеній у пояснювальній записці до проекту Указу, що свідчить про відсутність об'єктивного обгрунтування та конституційних підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України восьмого скликання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186715_u-konstitutsynomu-sud-prezidenta-predstavlyatime-fedr-venslavskiy

Представник Президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський прокоментував зазначене Рішення КСУ так: «При підготовці Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України юридична правота всіх положень була вивірена максимально ретельно і сумнівів щодо неконституційності Указу в цілому чи окремих його положень у нас не було. І Конституційний Суд своїм рішенням лише підтвердив обґрунтованість нашої юридичної позиції».

Таким чином, наголосив Федір Веніславський, позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня, як і зазначено в Указі Президента. Виборчий процес триває.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини