Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть заборонити ввезення ряду рентгенівських апаратів і ліцензувати видобудування і переробку уранових руд

Реклама

Верховна Рада на ранковому засіданні 14 травня прийняла за основу законопроект № 5550-д "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" .

https://jurliga.ligazakon.net/news/113207_ukraina-i-es-podpisali-ekonomicheskuyu-chast-soglasheniya-ob-assotsiatsii

Зміни спрямовані на гармонізацію законодавства з вимогами ЄС, що передбачено Угодою про асоціацію та планом її імплементації.

Зокрема, до переліку видів діяльності, які підлягають державному регулюванню у сфері використання ядерної енергії, запропоновано включити видобування та переробку уранових руд.

Ліцензії на видобування уранових руд видаватимуться відповідно до Закону "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії".

Також законопроектом пропонується зменшити ризики тривалого опромінення продуктами радону та врегулювати питання радіаційного захисту при медичному опроміненні.

У Законі "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання" заплановано передбачити, що для стажерів та студентів, які під час стажування та навчання працюють із джерелами іонізуючого випромінювання, ефективна доза опромінення не повинна перевищувати 2 мілізіверти на рік.

Для діагностичних цілей застосовуються діагностичні референтні рівні, які затверджуються МОЗ та органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Забороняється ввезення в Україну, виробництво та прийняття у експлуатацію:

- рентгенівських апаратів, призначених для проведення рентгеноскопії без підсилювача рентгенівського зображення;

- нових рентгенівських апаратів без пристрою для здійснення автоматизованого контролю експозиції та дози (потужності дози);

- апаратів для дистанційної променевої терапії з номінальним значенням енергії пучка понад 1 мегаелектронвольт без пристрою для перевірки основних параметрів опромінення;

- апаратів в інтервенційній радіології без пристрою або функції інформування лікаря та осіб, які виконують медичне опромінення, про дозу опромінення пацієнта;

- апаратів в інтервенційній радіології та комп'ютерних томографів, у тому числі обладнання для планування та виконання медичного дослідження, без пристрою або функції інформування лікаря та осіб, які виконують медичне опромінення, про значення параметрів режимів роботи зазначеного обладнання наприкінці медичного дослідження, необхідних для оцінки дози опромінення пацієнта;

- нових нерадіонуклідних установок та пристроїв, що генерують іонізуюче випромінювання, без пристрою для інформування лікаря про параметри, необхідні для оцінки дози опромінення пацієнта.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини