Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як реагувати на протиправні дії ТЦК: НААУ підготує методрекомендації для адвокатів

Реклама

Національна асоціація адвокатів України підготує методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам.

До роботи долучать ради адвокатів регіонів, зазначили в НААУ.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підписала розпорядження про утворення з числа членів Ради адвокатів України робочої групи, яка опрацює наявні матеріали, проаналізує законодавство та розробить відповідний алгоритм. Також очільниця НААУ звернулася до голів рад адвокатів регіонів з проханням опрацювати це питання на засіданнях рад та надати відповідні пропозиції.

У Національній асоціації адвокатів України нагадали, що останнім часом набувають поширення випадки затримання співробітниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки адвокатів, які виконують свої професійні обов'язки в рамках захисту клієнтів та надання їм професійної правничої допомоги. Одне з останніх порушень було вчинено 3 травня в Одеській області, коли адвоката, що брав участь у слідчій дії, після погроз з боку представника правоохоронного органу затримали та силоміць доставили до ТЦК. Адвокати інформують і про інші випадки втручання в їхню професійну діяльність безпосередньо під час надання правничої допомоги клієнтам. НААУ відомо про такі випадки на Харківщині, Миколаївщині, Закарпатті, Чернігівщині, Чернівеччині та Одещині. У зв'язку з цим було підготовлено та направлено суб'єктам законодавчої ініціативи проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за перешкоджання праву особи на захист».

Передбачається, що методичні рекомендації для адвокатів уключатимуть поради щодо належної фіксації технічними засобами відеозапису фактів порушень гарантій адвокатської діяльності та алгоритм подальших дій адвокатів, зокрема, повідомлення на гарячі лінії, підготовки заяв до правоохоронних органів, а також заходи контролю з боку органів адвокатського самоврядування.

У НААУ наголосили, що порушення прав адвокатів під час здійснення ними адвокатської діяльності неможливо виправдати воєнним станом. Конституція надає кожному право на професійну правничу допомогу і визнає незалежність інституту адвокатури.

Тож порушення державними органами, зокрема ТЦК, прав адвокатів не лише свідчить про тиск та втручання в професійну діяльність, а й унеможливлює належний захист прав та свобод людини і громадянина, підкреслили в НААУ.

Де адвокату зберігати робочі посилання й акаунти? Зручний робочий простір доступний в LIGA360:Адвокат НААУ. Доступ до Кабінету Електронного суду, Кабінету ВША НААУ, усі судові рішення й законодавство, модуль воєнного стану. Безліч завдань адвоката - одне рішення.

Читайте також:

Перевірки з питань фінмоніторингу 2024: кого стосуються та як підготуватись?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини