Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ затвердило перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм

Реклама

Міністерство охорони здоров'я затвердило перші шість клінічних протоколів серії стандартів медичної допомоги за напрямом «Бойова травма»:

1. «Анестезія у пацієнтів із травмою».

2. «Гострий компартмент-синдром».

3. «Бойова торакальна травма».

4. «Бойові поранення: дебридмент та іригація».

5. «Висока двостороння ампутація».

6. «Судинна травма».

Наказ № 714 «Про затвердження нових клінічних протоколів за темою «Бойова травма» Міністр охорони здоров'я підписав 25 квітня 2024 року.

У МОЗ пояснили, що клінічні протоколи опрацьовано мультидисциплінарною групою, до складу якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, у тому числі бойові медики.

Зазначається, що наступні сім протоколів з надання меддопомоги у разі бойових травм міністерство винесе для громадського обговорення найближчим часом.

Ці та ще понад 20 протоколів, які будуть затверджені протягом 2024 року, є перекладом настанов з клінічної практики Joint Trauma System за напрямом «Бойова травма».

Довідково: Joint Trauma System (об'єднана травматологічна система) - організація, яка розпочала діяти у 2005 році та є центром досконалості Міністерства оборони США з питань бойової травми. JTS покликана знизити рівень захворюваності та смертності, а також підвищити виживаність усіх пацієнтів з травмами у воєнний і мирний час. JTS застосовує організований підхід до надання покращеної травматологічної допомоги на всіх етапах надання допомоги пацієнтам із травмами - бойовими й небойовими. Розроблені JTS настанови - це джерело інформації, заснованої на доказах щодо бойових травм. Клінічні настанови тактичної бойової медичної допомоги (TCCC) є вказівками JTS для допомоги на догоспітальному етапі. TCCC та клінічні практичні настанови JTS (CPG) постійно переглядаються та оновлюються на основі даних з DODTR - реєстру травм Міністерства оборони США та доказів з публікацій, що проходять експертну перевірку. Ці настанови були прийняті багатьма міжнародними партнерами та сприяли розробці стандартів надання якісної медичної допомоги в умовах бойових дій.

За повідомленням Міністерства охорони здоров'я.

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Механізми оскарження постанов ВЛК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини