Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк виявлятиме компанії-оболонки

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183919_v-ukran-dyut-nov-valyutn-pravila

 НБУ постановою від 2 квітня № 58 вніс зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу , якими запроваджено механізм виявлення банками серед юридичних осіб-нерезидентів компаній-оболонок.

 Зміни набирають чинності 4 квітня разом з новою Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів. Як вже писала ЮРЛГА, відповідно до нової Інструкції іноземні компанії можуть відкривати рахунки в банках України.

Відстежувати статус нормативно-правових актів (набуття або втрата ними чинності) зручно в модулі "Календар юриста" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН". Переконайтесь, замовивши тестовий доступ.

Змінами визначено:

- поняття "компанії-оболонки" - юридична особа-нерезидент, яка не здійснює фактичної господарської діяльності в країні реєстрації (відсутні достатні активи та/або працівники для здійснення відповідного виду господарської діяльності) та/або структура власності якої не дозволяє встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів);

- процедури здійснення аналізу інформації/документів для виявлення таких компаній;

-  дії банку в разі підтвердження того, що клієнт є  компанією-оболонкою/відмови клієнта в наданні банку необхідних документів (інформації)/у разі, якщо наданих документів недостатньо для здійснення відповідного аналізу.

Водночас вимоги щодо здійснення аналізу інформації/документів не поширюються на юридичних осіб - нерезидентів, які  є холдинговими компаніями або їх корпоративними підприємствами, за умови, що структура власності холдингової компанії є прозорою та дає змогу визначити кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), та господарська діяльність такої юридичної особи дає можливість повного розуміння її характеру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини