Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За стягнення на іпотеку судовий збір платиться як за майновий позов - Велика Палата

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183056_sudoviy-zbr-pdvishcheno-stavki-2019

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи №   907/9/17 зробила правовий висновок щодо сплати судового збору за подання позовної заяви про звернення стягнення на майно.

У постанові від 26 лютого зазначено, що наявність вартісного, грошового вираження матеріально-правової вимоги позивача свідчить про її майновий характер, який має відображатися у ціні заявленого позову.

Зміст заявленої вимоги про звернення стягнення на майно ґрунтується на наявності грошових вимог позивача до відповідача на підставі окремого договору, наслідком задоволення таких вимог та виконання судового рішення є припинення грошових вимог позивача. Отже, позовні вимоги про звернення стягнення на заставлене майно мають вартісну оцінку, носять майновий характер і розмір ставок судового збору за їх подання визначається за вимогами статті 4 Закону України "Про судовий збір", виходячи з розміру грошових вимог позивача, на задоволення яких спрямовано позов.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184894_sudi-mayut-vrakhovuvati-ostannyu-pozitsyu-veliko-palati-a-ne-posilatis-na-postanovi-yak-ne-pererakhovan-pri-vdstuplenn

Велика Палата відступила від висновків Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, викладених в постанові від 23 січня 2018 року у справі № 2-340/461/16-ц про те, що за подачу позову про звернення стягнення на предмет іпотеки судовий збір має сплачуватись як за вимогу немайнового характеру.

Справу з поданою вдруге касаційною скаргою на розгляд Великої Палати передав Касаційний господарський суд, який не погодився з цим висновком.

Всі судові рішення доступні у Verdictum. Нагадуємо, що Велика Палата вимагає застосовувати свою останню правову позицію, тому варто їх відстежувати. Найзручніше це робити в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН" або поставивши тему на контроль за допомогою функції "Референт" у Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини