Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк не зобов'язаний видавати позичальникові довідку про відсутність заборгованості - ВС

28 березня 2019, 09:09
4381
1
Реклама

Повне виконання кредитного зобов'язання не потребує додаткового підтвердження від банку. Відповідну правову позицію викладено у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року № 286/1693/17 (повний текст судового рішення доступний в системі Verdictum).

Позичальник за кредитним договором звернувся до суду з позовом про зобов'язання банку надати довідку про відсутність заборгованості за кредитним договором.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184608_bank-ne-ma-prava-vstanovlyuvati-komsyu-za-kreditom--narakhovuvati-protsenti-pslya-zvernennya-do-sudu---vs

Під час розгляду справи Судом встановлено, що банк скористався правом дострокового повернення кредитних коштів шляхом звернення до суду з вимогою щодо стягнення з боржника всієї суми заборгованості. Внаслідок цього змінився строк виконання основного зобов'язання, а зі спливом строку кредитування припинилося право банку нараховувати проценти за кредитним договором.

Оскільки позичальник виконав відповідне рішення суду, він є таким, що повністю виконав свої зобов'язання за кредитним договором.

Зважаючи на те, що результатами розгляду справи підтверджено відсутність заборгованості позичальника перед банком за кредитним договором, Верховний Суд дійшов висновку, що підстав для задоволення позову в частині зобов'язання банку видати довідку про відсутність заборгованості немає. Наявність або відсутність такої довідки не впливає на права позивача. Поновлення прав позичальника не потребує впливу з боку суду на банк.

Всі судові рішення можна знайти в системі аналізу судових рішень Verdictum. А будь-яке судове рішення, що є в системі можна поставити на контроль.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини