Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок оцінювання і самооцінювання судді доопрацюють

Реклама

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України триває робота з підготовки до затвердження Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді (далі - Порядок).

Згідно зі статтею 90 Закону "Про судоустрій і статус суддів" регулярне оцінювання судді повинно проводитись з метою виявлення його індивідуальних потреб щодо вдосконалення, стимулювання судді до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. У Законі зазначено, що судді мають спочатку пройти загальне кваліфікаційне оцінювання, а потім, на постійній основі, проходити регулярне оцінювання, яке ще називають "вторинним". Воно має стати нормою в професійній діяльності кожного судді.

Регулярне оцінювання судді проводитиметься:

- викладачами (тренерами) Національної школи суддів України за результатами підготовки шляхом заповнення анкети;

- іншими суддями відповідного суду шляхом анкетування;

- самим суддею шляхом заповнення анкети самооцінки;

- громадськими об'єднаннями шляхом незалежного оцінювання роботи судді в судових засіданнях.

У проекті Порядку визначено, що принципами оцінювання та самооцінювання судді є регулярність, об'єктивність, єдність порядку та методології, застосування єдиних критеріїв для оцінювання судді, незалежність і неупередженість суб'єктів, які беруть участь в оцінюванні.

Регулярне оцінювання заплановано проводити шляхом відповідного письмового анкетування. Оцінка рівня показника в анкеті надаватиметься за визначеною для нього шкалою, повинна передбачати лише один варіант відповіді для конкретного показника.

Результати регулярного оцінювання використовуватимуться ВККС та НШСУ під час реалізації визначених Законом повноважень і завдань.

Під час розроблення цього проекту ВККС враховувала, зокрема, міжнародні стандарти системи оцінювання суддів, пропозиції Національної школи суддів України та фахових міжнародних експертів.

Затвердити Порядок заплановано в березні 2019 року.

Пропозиції до проекту Порядку можна направляти до 1 березня 2019 року на електронну адресу: reg_oc@vkksu.gov.ua, за формою згідно з посиланням.

Зауважимо, що Рада суддів України (РСУ) розглянула консультативний висновок щодо зазначеного проекту Порядку. До РСУ надійшли звернення від судів і суддів, які висловили свої зауваження та пропозиції.

Рада зазначає, що судді звертають увагу на необхідність доопрацювання наданого проекту Порядку та неможливість його затвердження в запропонованій редакції.

Так, суди занепокоєні невідповідністю мети регулярного оцінювання судді, викладеної в статті 90 зазначеного Закону, стосовно встановлення запропонованим проектом саме обов'язку зазначених ним суб'єктів регулярного оцінювання здійснювати його по відношенню до суддів. Законом не передбачено обов'язку суддів здійснювати регулярне оцінювання інших суддів чи самооцінювання з метою визначення професійної компетентності судді.

Крім того, до теперішнього часу не закінчено процедуру первинного кваліфікаційного оцінювання суддів України, у зв'язку з чим запровадження процедури регулярного кваліфікаційного оцінювання суддів є передчасним без проведення аналізу результатів первинного оцінювання і врахування досягнень та недоліків.

Таким чином, РСУ рекомендувала доопрацювати запропонований проект Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді з урахуванням пропозицій та зауважень, які надійшли до вищого органу суддівського самоврядування від судів і суддів. Рада прийняла рішення делегувати своїх представників до складу робочої групи, до якої увійдуть представники ВККС і НШСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини