Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Зарплати понад 50 тис. грн можна виплачувати готівкою

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184172_zarplati-ponad-50-tis-grn-mozhna-viplachuvati-gotvkoyu

Нацбанк розширив перелік випадків, на які не поширюються обмеження готівкових розрахунків між суб'єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 тис. грн. З 15 лютого таке обмеження не поширюється на виплати, пов'язані з оплатою праці і на використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій. Відповідна постанова НБУ від 12 лютого 2019 № 37 "Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні" набула чинності. Також оновлено правила оприбутковування готівки в касах і уточнюється порядок встановлення ліміту каси небанківським фінансовим установам (НФУ), які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Таким НФУ пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного і в повному обсязі виконання зобов'язань з виплати сум переказів на першу вимогу одержувача.

2. Роботодавців можуть змусити укладати трудовий договір з ФОПами

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184183_robotodavtsv-mozhut-zmusiti-ukladati-trudoviy-dogovr-z-fopami---obgovoryutsya-proekt

Мінсоцполітики винесло на громадське обговорення проект Закону, яким пропонується подолати фіктивну самозайнятість через закріплення на законодавчому рівні принципу презумпції наявності трудових відносин. Зокрема, ввести до КЗпП термін "роботодавець": власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган (особа) або фізична особа, які в межах трудових відносин використовують найману працю. Підставою ж для виникнення трудових відносин є трудовий договір або встановлення факту наявності трудових відносин. Також працівник сам зможе звернутися до Держпраці для встановлення факту наявності трудових відносин. Державний інспектор праці встановить факт за результатами здійснення заходів державного контролю. Факт наявності трудових відносин може встановлюватися в судовому порядку. За порушення правил оформлення та допуску до роботи роботодавці заплатять штраф, розмір якого варіюється від 15 - до 30-кратного розміру МЗП.

3. Підвищено оклади працівників судів

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184176_kabmn-vporyadkuvav-zarplatu-v-sudakh-na-2019-rk

З 1 січня 2019 року застосовується нова структура заробітної плати працівників судів, органів та установ системи правосуддя. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 6 лютого № 102. Нові схеми посадових окладів передбачені як для працівників патронатних служб, так і для державних службовців. Зокрема, посадові оклади працівників патронатних служб визначаються шляхом множення мінімального розміру посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного чи кількох районів, міст обласного значення (два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня у 2018 [з цією величиною можна ознайомитися в модулі "Довідники" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН"]), на відповідний коефіцієнт.

4. Євросоюз реформує систему захисту авторських прав в Інтернеті

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184195_vrosoyuz-reformu-sistemu-zakhistu-avtorskikh-prav-v-nternet

ЄС вносить поправки до своєї правової бази у сфері авторського права, щоб адаптувати до її сучасного цифрового середовища. Представники Ради ЄС узгодили з Європарламентом відповідний проект директиви. Рішення було прийнято 13 лютого, про що повідомляється на сайті Ради ЄС. Зокрема, зміни передбачають запровадження нового права для видавників на цифрове використання їх публікацій. Автори зможуть отримувати частку доходу, якщо їх матеріали використовувалися повторно, а онлайн-платформи для обміну контентом повинні будуть отримати ліцензію на твори, захищені авторськими правами. Директива також закріплює право авторів і виконавців на відповідну та пропорційну винагороду при ліцензуванні або передачі їх прав. Вводиться вимога щодо забезпечення інформаційної прозорості стосовно використання їх творів, механізм коригування винагороди, що супроводжується спеціальним альтернативним механізмом вирішення спорів. Нагадаємо, за допомогою PatentBot можна в декілька кліків зареєструвати торгові марки і фіксувати авторські права. Ознайомитися з продуктом можна за посиланням.

5. Урегульовано процедуру продовження строків розрахунків за експортно-імпортними операціями

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184227_vregulovano-protseduru-prodovzhennya-strokv-rozrakhunkv-za-eksportno-mportnimi-operatsyami

Кабмін визначив механізм видачі висновків про продовження граничних строків розрахунків за експортом та імпортом товарів, установлених НБУ. Відповідний Порядок видачі висновку затверджено постановою від 13 лютого 2019 № 104. Такий висновок видається Мінекономрозвитку під час виконання зовнішньоекономічних договорів з постачання сировини для виготовлення кінцевої продукції, за ЗЕД-договорами консигнації, а також операціями з виробництва та постачання будматеріалів, конструкцій, машин і механізмів, товарів спеціального призначення, операціями з постаачання природного газу, тендерного постачання, гарантійного обслуговування, постачання обладнання частинами або складних технічних виробів. Для отримання висновку резидент надсилає поштою або подає особисто в паперовому вигляді чи в електронній формі Мінекономрозвитку заяви та визначені Порядком документи. Рішення про видачу або про відмову у видачі висновку приймається протягом 10 робочих днів з дня отримання документів. Також затверджено Перелік товарів, за якими звернення про видачу висновку про продовження граничних строків розрахунків залишаються без розгляду. До таких товарів належать, зокрема: велика рогата худоба, м'ясо великої рогатої худоби, свинина, молоко і вершки, сири і сир, борошно, крупи, електроенергія, добрива.

6. Митним брокерам буде простіше отримати дозвіл на провадження діяльності

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184157_mitnim-brokeram-bude-prostshe-otrimati-dozvl-na-provadzhennya-dyalnost

Мінфін наказом від 26 грудня 2018 року № 1142 спростив процедуру видачі дозвільних документів на відкриття та експлуатацію митного складу, складу тимчасового зберігання, а також на провадження митної брокерської діяльності. Заяву про надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності можна буде заповнити в друкованому вигляді на аркуші паперу формату А4 і направити до ДФС засобами поштового або електронного зв'язку. У разі подання заяви в електронній формі на неї накладають кваліфікований електронний підпис. Форми заяв про надання/переоформлення, а також анулювання/припинення дозволу на провадження митної брокерської діяльності викладені в новій редакції і доступні в модулі "Типові договори та шаблони", який входить до складу Інформаційно-правових систем "ЛІГА:ЗАКОН". Також підприємство, яке має намір отримати дозвіл на відкриття та експлуатацію складу тимчасового зберігання (СТЗ) або митного складу, зможе подавати до митниці заяву про надання дозволу в паперовій або електронній формі. Також утримувач СТЗ повинен надати митниці, у зоні діяльності якої знаходиться склад, і відповідному підрозділу ДФС віддалений доступ до наявних систем відеоконтролю (у тому числі архівів відеозображень). Аналогічні вимоги встановлено для утримувачів складських об'єктів із статусом "митний склад".

7. Вирішено, як рахувати плату провайдерів за доступ до будинкової мережі

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184189_virsheno-yak-rakhuvati-platu-provayderv-za-dostup-do-budinkovo-merezh

Мінрегіон затвердив Методику визначення плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі. Відповідний наказ № 3 від 22 січня 2019 року було зареєстровано в Мін'юсті. Документом урегульовано механізм формування та встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, який поширюється на відносини між власниками будинкової мережі й операторами, провайдерами телекомунікацій. Плата за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі складатиметься з одноразової та періодичної. Одноразова плата - це плата за розробку і видачу технічних умов з доступу до елементів інфраструктур, а періодична може встановлюватися виключно за наявності додаткових витрат власника на утримання елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, пов'язаних з наданим доступом. Розмір періодичної плати (на місяць за будинок) не може перевищувати: для будинків до 100 квартир - 2 % розміри МЗП (83.46 грн у 2019 році); для будинків від 101 до 160 квартир - 3 % розміри МЗП (125.19 грн у 2019 році); для будинків від 161 квартири і більше - 5 % розміру МЗП (208.65 грн у 2019 році). Розмір плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі має бути постійним і не може змінюватися протягом 1 року з дня укладення договору з доступу.

8. Домашніх насильників внесуть до реєстру

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184198_domashnkh-krivdnikv-vnesut-do-restru

Мінсоцполітики винесло на громадське обговорення проект урядової постанови "Про затвердження Порядку формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі". Пропонований Порядок визначатиме процедуру формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Реєстр формуватиметься з метою захисту життєво важливих інтересів постраждалих осіб, зокрема дітей; запобігання повторним випадкам насильства; забезпечення здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству; обліку випадків насильства, узагальнення й аналізу інформації про нього; надання комплексної та своєчасної допомоги постраждалим особам; координації діяльності суб'єктів через оптимізацію інформаційної взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству. До Реєстру вноситимуться відомості (окремо щодо кожного випадку) про випадок насильства, постраждалу особу та вжиті заходи щодо надання їй допомоги, кривдника. Інформація, внесена до Реєстру, є конфіденційною.

9. Співробітникові, який не виконує норми праці, можуть не платити мінімальну зарплату

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184237_robtniku-shcho-ne-vikonu-normi-prats-mozhut-ne-platiti-mnmalnu-zarplatu

Верховний Суд під час розгляду позову про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати дійшов висновку, що для отримання навіть мінімальної зарплати робітник повинен виконати норми праці. У постанові від 11 лютого у справі № 736/675/17 роз'яснено, що оплата праці не нижче рівня мінімальної заробітної плати не є безумовною гарантією і вимагає від працівника виконання норми праці. Усі судові рішення за темою заробітної плати можна знайти у Verdictum. ВС погодився з висновком нижчих судів про відсутність підстав для стягнення з підприємства на користь доярки заробітної плати за листопад 2004 року у розмірі 48,76 грн, оскільки позивачка не довела, що у вказаний місяць повністю виконала місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) і має право на отримання заробітної плати у більшому розмірі, ніж їй виплачено. При цьому документи, на підставі яких позивачці виплачено в листопаді 2004 року заробітну плату саме в розмірі 188,24 грн, відповідач не має можливості надати у зв'язку із закінчення терміну їх зберігання та знищенням. "Аргументи касаційної скарги про те, що відповідач не повідомив їй у встановлений законом термін про введення на підприємстві нових норм праці та зміну існуючих, не мають значення для розгляду цієї справи, оскільки у будь-якому випадку розмір мінімальної заробітної плати не є безумовною гарантією і вимагає від працівника виконання норми праці", - вважає ВС.

10. "Укрпошта" зобов'язана змінити практику доставки судових повісток

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184169_vs-zobovyazav-ukrposhtu-zmniti-praktiku-dostavki-sudovikh-povstok

Верховний Суд зобов'язав "Укрпошту" привести процедуру направлення судових повідомлень рекомендованими листами, зокрема в частині позначок про причини їх невручення, у відповідність до вимог цивільного процесуального законодавства. Відповідну окрему ухвалу було прийнято 23 січня у справі № 761/15565/16с, з її текстом можна ознайомитися у Verdictum. Суд зауважив, що "Укрпошта" систематично порушує правила вручення судових повісток, залишаючи у скриньках адресатів повідомлення про те, що лист зберігається на пошті, а потім повертає ці рекомендовані листи з позначкою "у зв'язку із закінченням встановленого терміну зберігання" (після 5 днів). ВС пояснив, що така позначка не є причиною невручення судового повідомлення. Ця позначка не розкриває справжні причини неможливості вручити адресатові відповідний рекомендований лист. Отже, подібна позначка не дає суду процесуальних підстав для визначення факту належного повідомлення сторони у судовій справі. Суд виніс окрему ухвалу, оскільки практика пересилання поштових повідомлень, яка склалася в "Укрпошті", призводить до істотних зловживань процесуальними правами з боку недобросовісних учасників судових спорів з метою затягування розгляду справ судами, уникнення участі в судових засіданнях або створення організаційно-процесуальних умов для скасування в майбутньому справедливих по суті судових рішень. "Укрпошта" повинна повідомити ВС про виконання вказівок, які містяться в цій ухвалі, до 23 квітня 2019 року. Зверніть увагу, що з 28 грудня Правила вручення судових повісток змінено.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини