Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Установлено процедуру державної реєстрації релігійних організацій із статусом юрособи

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183748_nabuv-chinnost-zakon-pro-zmnu-pdleglost-tserkov

31 січня набрав чинності Закон № 2673-VIII стосовно підлеглості релігійних організацій і процедури держреєстрації релігійних організацій із статусом юридичної особи. Держава визнає право релігійної громади на вільну зміну підлеглості в канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням). Рішення про зміну підлеглості та внесення змін чи доповнень до статуту приймаються загальними зборами релігійної громади і мають бути зареєстровані в Мін'юсті. Релігійним організаціям забороняється відчужувати майно до завершення процедури зміни підлеглості шляхом реєстрації нової редакції статуту (положення). Контролювати реєстраційні дії стосовно нерухомості можна за допомогою сервісу SMS-маяк. Про зміну підлеглості релігійна організація зобов'язана повідомити Мін'юст або обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям, а в АР Крим - Раді Міністрів. Рішення про перехід публікується на їх сайтах.

2. Для купівлі-продажу нерухомості використовуватимуться рахунки ескроу

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183769_rakhunok-eskrou-vikoristovuvatimut-dlya-zdysnennya-operatsy-z-kupvl-prodazhu-nerukhomost

Нацбанк привів у відповідність із законодавством низку питань щодо відкриття та ведення рахунків клієнтів банків. Зокрема, урегульовано порядок використання електронних підписів на електронних документах, скасовано норми щодо подання до банку картки із зразками підписів ФОП, фізособами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, і фізособами-нерезидентами - інвесторами. Банки тепер зобов'язані направляти повідомлення до органів ДВС або приватним виконавцям про відкриття/закриття рахунків фізосіб, інформацію про які внесено до Єдиного реєстру боржників. Крім того, під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомості має використовуватися рахунок умовного зберігання (ескроу). Такі норми містить постанова НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 28 січня 2019 року № 23, яка набрала чинності 31 січня.

3. Стійкість банків оцінять по-новому

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183699_stykst-bankv-otsnyat-po-novomu

НБУ дозволив банкам досягати необхідного рівня нормативів достатності (адекватності) регулятивного й основного капіталу шляхом як збільшення розміру капіталу, так і реструктуризації активів. Оцінка стійкості банку тепер може складатися з двох або трьох етапів: оцінки якості активів банку та прийнятності забезпечення з кредитних операцій, екстраполяції результатів оцінки та здійснення стрес-тестування. НБУ в разі потреби направляє банку вимогу про складання/оновлення програми капіталізації/реструктуризації для забезпечення дотримання необхідного рівня нормативів достатності капіталу. Відповідні зміни затверджено постановою НБУ від 17 січня 2019 № 21, яка набрала чинності з 26 січня. Оновлено також форму плану капіталізації/реструктуризації. Нова форма доступна в модулі "Типові договори та шаблони".

4. Поліція блокуватиме чи евакуює авто за порушення правил парковки

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183783_poltsya-blokuvatime-abo-evakuyu-avto-za-porushennya-pravil-parkuvannya

МВС оновило порядок тимчасового затримання транспортних засобів наказом від 20 грудня 2018 № 1040, який набере чинності з дня офіційного опублікування. Поліцейські блокуватимуть або доставлятимуть на штрафмайданчик транспортні засоби за порушення правил парковки та створення перешкод дорожньому руху. Евакуювати транспортний засіб на штрафмайданчик можна виключно за умови, що його розміщення істотно перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеки. У разі тимчасового затримання транспортного засобу складається акт огляду, а його місце розташування фіксується на фото або відео. Якщо правопорушення може бути усунене водієм у максимально короткий строк, поліцейський не проводить тимчасове затримання та оформляє протокол про адміністративне правопорушення. У разі відсутності водія поліцейський залишає на місці, де був автомобіль, або під склоочисниками заблокованого автомобіля повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу та необхідність прибуття такого водія до територіального органу Нацполіції для оформлення протоколу або винесення постанови. Розблокування транспортного засобу здійснюється поліцейським після складання протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення.

5. Реєстр лічильників обліку рівня пального запрацює в квітні

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183642_restr-lchilnikv-oblku-rvnya-palnogo-zapratsyu-u-kvtn

З 1 січня 2019 акцизні паливні склади мають бути обладнані витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального в резервуарі. Мінфін затвердив формат даних, структуру та форми електронних документів, які направляются розпорядниками акцизних складів до цього Реєстру, наказом від 27 листопада 2018 року № 944. ДФС доручено забезпечити до 1 квітня 2019 створення та функціонування Реєстру, зокрема, приймання від розпорядників акцизних складів електронних документів для наповнення Реєстру, їх обробку, автоматичне внесення до Реєстру, збереження даних і захист інформації. Реєстр складається із записів з посиланням на електронні документи, що подаються у вигляді форм довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади, розташовані на них резервуарах, витратомірах і рівнемірах, а також довідки про дані щодо обсягів обороту. Форми довідок доступні в модулі "Форми та бланки".

6. Кабмін знизив норми споживання газу без лічильників

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183737_kabmn-zniziv-normi-spozhivannya-gazu-bez-lchilnikv

Уряд прийняв рішення про встановлення норми в 3,29 кубометри газу на одну людину на місяць для домогосподарств, що не мають лічильників.

Нагадаємо, норму в 3,3 куб. м (при використанні газової плити за наявності централізованого гарячого водопостачання) було встановлено у 2016 році, але рішенням суду її було скасовано і набрали чинності нові норми - 9,8 куб. м на людину на місяць. Усі правові позиції (у тому числі щодо обліку природного газу) Верховного Суду можна знайти в модулях інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН.

7. Оприлюднено черговий дайджест позицій Великої Палати

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183651_oprilyudneno-chergoviy-daydzhest-pozitsy-veliko-palati

Опубліковано четвертий дайджест судової практики Великої Палати Верховного Суду, до якого увійшли правові позиції з рішень, унесених до ЄДРСР за період з 12.11.2018 по 30.11.2018. Викладені в дайджесті правові позиції стосуються визнання звільнення незаконним; визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку; визначення розміру шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури та суду; виконання виконавчого напису; виконання об'єднаного виконавчого провадження; виплати одноразової допомоги в разі інвалідності військовослужбовців; витребування майна з незаконного володіння. Усі судові рішення доступні у Verdictum.

8. Виробників і користувачів оборонки внесуть до Єдиного реєстру імпортозаміщення

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183755_virobnikv--koristuvachv-oboronki-vnesut-v-diniy-restr-mportozamshchennya

30 січня Кабмін затвердив розроблений Мінекономрозвитку Порядок формування та ведення Державного реєстру імпортозаміщення та кооперації в оборонно-промисловому комплексі (ОПК). Це дозволить сформувати єдину базу цих виробників і користувачів продукції оборонного призначення, постачання якої в Україну повністю або частково припинено - критичний імпорт. Єдина база виробників продукції оборонного призначення допоможе розширити коопераційні зв'язки між ними, що дасть змогу завантажити власні виробничі потужності та поліпшить освоєння виробництва нової продукції.

9. Установлено критерії ступеня ризику на ринку цінних паперів, від яких залежить частота перевірок НКЦПФР

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183730_ustanovleno-kriter-stupenya-riziku-na-rinku-tsnnikh-paperv-vd-yakikh-zalezhit-chastota-perevrok-nktspfr

Ступінь ризику від професійної діяльності на ринку цінних паперів оцінюється за такими критеріями: обсяги, масштаб діяльності суб'єкта господарювання; фінансові показники діяльності; наявність порушень вимог законодавства на ринку цінних паперів. За всіма критеріями налічуються бали, від суми яких залежить ступінь ризику, до якої віднесено суб'єкта господарювання: від 41 до 100 балів - до високого, від 21 до 40 балів - до середнього, від 0 до 20 балів - до незначного ступенів ризику. Перевірки суб'єктів високого ступеня ризику проводять не частіше одного разу на 2 роки; середнього - не частіше разу на 3 роки; низького - не частіше разу на 5 років. Відповідна постанова НКЦПФР від 21 січня 2019 року № 39 набрала чинності 30 січня.

10. Українці зможуть підтвердити наявність трудового стажу на окупованих територіях

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183765_ukrants-zmozhut-pdtverditi-nayavnst-trudovogo-stazhu-na-okupovanikh-teritoryakh

Кабмін урегулював питання підтвердження військкоматами дружинам військовослужбовців, звільнених з військової служби до 1 січня 2004 року, стаж роботи за період проживання в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за фахом. Відповідну постанову Кабміну "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 № 637 і від 16 липня 2008 № 654" прийнято 30 січня. Також можна буде підтвердити трудовий стаж за наявності виправлень або неточних записів у трудовій книжці за період роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, АР Крим і м. Севастополі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини