Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено черговий дайджест позицій Великої Палати

Реклама

Опубліковано черговий (четвертий) дайджест судової практики Великої Палати Верховного Суду, в який ввійшли правові позиції з рішень, внесених до ЄДРСР за період з 12.11.2018 по 30.11.2018.

Викладені в дайджесті правові позиції стосуються визнання звільнення незаконним; визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку; визначення розміру шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду; виконання виконавчого напису; виконання зведеного виконавчого провадження; виплати одноразової грошової допомоги у разі інвалідності військовослужбовців; витребування майна з незаконного володіння.

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI071507?docId=SI071507&productAlias=ips_web

Зокрема, при розгляді справи №  826/12543/16 Велика Палата зазначила, що спір про знесення самочинно збудованого об'єкта будівництва носить публічно-правовий характер і підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

У постанові за справою № 826/23918/15 визначено, що правова природа рішення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання нікчемним правочину (трансакції) унеможливлює здійснення судового розгляду щодо визнання його недійсним.

Розглянувши справу № 753/4294/17-ц, Велика Палата пояснила, що спори між боржниками і стягувачами, а також спори за позовами інших осіб, прав та інтересів яких стосуються нотаріальні дії чи акт, у тому числі про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, про повернення стягнутого за виконавчим написом, якщо суб'єктний склад сторін відповідного спору відповідає приписам статті 1 Господарського процесуального кодексу України (у редакції, чинній на час розгляду справи) підлягають розгляду в порядку господарського судочинства за позовами боржників або зазначених осіб до стягувачів.

Дайджест Великої Палати можна знайти в Інформаційно-правових системах ЛІГИ:ЗАКОН, всі згадані в ньому рішення завжди доступні у Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини