Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правосуддя в умовах воєнного стану

27 листопада 2018, 14:26
1331
0
Реклама

Вночі 26 листопада Верховна Рада ввела воєнний стан в 10 областях України починаючи з 28 листопада строком на 30 днів.

Зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб визначаються Законом "Про правовий режим воєнного стану".

Зокрема, статтею 26 Закону врегульовані питання правосуддя в умовах воєнного стану.

Так, правосуддя в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях (на яких запроваджується воєнний стан) здійснюється та здійснюватиметься лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Не допускається створення надзвичайних та особливих судів.

Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини