Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особам з інвалідністю стане зручніше відвідати театр чи музей

21 листопада 2018, 10:18
336
0
Автор:
Реклама

Мінрегіон повідомляє, що в проекті нових ДБН щодо доступності планує ввести обов'язкові параметри влаштування доступного середовища для всіх груп осіб з інвалідністю у приміщеннях театрів, кінотеатрів, музеїв, концертних залів та інших громадських закладів.

Згідно з проектом місця для осіб з інвалідністю у зальних приміщеннях потрібно розташовувати в доступній для них зоні залу, що забезпечить повноцінне сприйняття події.

Для осіб з порушеннями опорно-рухового апарату повинні бути забезпечені: безперешкодний доступ до будівлі та приміщень за допомогою пандусів, підйомників чи ліфтів, ширина дверей не менше 0,9 м, спеціальні облаштовані туалетні кімнати тощо.

Для осіб з порушеннями слуху сидячі місця потрібно розміщувати на відстані не більше 10 м від джерела звуку. Крім цього, в аудиторіях і залах з фіксованими сидіннями на 50 осіб та більше необхідно передбачати не менше 4 % крісел з умонтованими системами індивідуального прослуховування.

Для осіб з порушеннями зору має бути забезпечена необхідна тактильна та візуальна інформація. У приміщеннях з особливими вимогами до художнього вирішення інтер'єрів допускається використовувати інші компенсуючі заходи, наприклад аудіопокажчики.

Крім цього, у залах для глядачів з кількістю місць понад 800 мають бути підвищені вимоги до безпеки та створені належні умови для безпечної евакуації осіб з інвалідністю, які мають складнощі з пересуванням.

Мінрегіон нагадав, що 2 грудня 2017 року Президент України прийняв Указ, яким зобов'язав українські національні заклади стати доступними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп у термін до 31 грудня 2020 року. Це стосується всіх національних закладів у галузі освіти, науки, культури, охорони здоров'я та інших сферах діяльності.

Проект нових ДБН розроблено на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Нові ДБН щодо доступності планується затвердити найближчим часом.

Нагадаємо, у цих само ДБН заплановано, що особам з порушеннями зору стане простіше орієнтуватися в місті, буде визначено вимоги до безпечного влаштування пандусів, а також для таких осіб стануть зручними готелі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини