Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як формуються ціни на електроенергію постачальником «останньої надії»?

23 жовтня 2018, 16:00
2169
0
Автор:
Реклама

Визначено методику формування цін, за якими здійснюється постачання електроенергії постачальником "останньої надії".

Порядок формування ціни затверджено постановою НКРЕКП від 5 жовтня 2018 року № 1179 та діє з 19 жовтня.

Ціна постачання включає ціну купівлі електроенергії на ринку, тариф на послуги постачальника "останньої надії", тарифи на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу на відповідному класі напруги згідно з укладеними договорами. Ціна розраховується за формулою з урахуванням коефіцієнта 1,25 (коефіцієнт, що враховує ризики від коливання цін на балансуючому ринку).

Тариф на послуги постачальника "останньої надії" визначається згідно з Методикою, затвердженою постановою НКРЕКП від 5 жовтня 2018 року № 1178. Так, тариф на послуги постачальника "останньої надії" визначається як різниця від середньоарифметичного значення цін на електроенергію і фактичною середньою ціною на електроенергію, яка склалася на ринку "на добу вперед" за перші 2 місяці базового періоду.

Постачальник "останньої надії" формує ціни, за якими він здійснює постачання електроенергії споживачам, на розрахунковий період і оприлюднить їх на своєму офіційному сайті не пізніше, ніж за 1 день до їх застосування.

Також визначено механізм формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії постачальником "останньої надії", до дати початку дії нового ринку електроенергії і в перший розрахунковий період з дати початку дії нового ринку електричної енергії.

Так, до дати початку дії нового ринку електричної енергії складається з прогнозованої гуртової ринкової ціни, встановленої на розрахунковий період(який встановить НКРЭКУ), тарифу на послуги з розподілу електроенергії і тарифу на послуги постачальника "останньої надії".

У перший розрахунковий період з дати початку дії нового ринку електричної енергії, ціна складатиметься з прогнозованої ціни закупівлі електроенергії на ринках, яка визначається на рівні прогнозованої оптової ринкової ціни на електричну енергію, яку було затверджена НКРЕКП на квартал, що передував даті початку дії нового ринку (помноженою на коефіцієнт 1,25), тарифів на послуги з передачі та розподілу електроенергії в тарифу на послуги постачальника "останньої надії".

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року почне роботу новий ринок електроенергії, який включатиме: балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок та ринок двосторонніх договорів.

Постачальник "останньої надії" надає послуги споживачам у разі банкрутства, ліквідації або закінчення терміну дії ліцензії попереднього електропостачальника, неналежного виконання електропостачальником правил ринку, необрання споживачем електропостачальника і в інших випадках. Постачальника "останньої надії" визначає Кабмін за результатами конкурсу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини