Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначені правила ринку електроенергії

26 червня 2018, 09:09
1827
0
Автор:
Реклама

НКРЕКП визначила правила діяльності суб'єктів господарювання на ринку електроенергії.

Відповідні Правила ринку затверджені постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року, яка набула чинності 23 червня і вводиться в дію з 1 липня 2019 року крім глав 1.3 - 1.16 розділу I (щодо учасників ринку), які вводяться в дію з 1 квітня 2019 року.

Правила визначають порядок реєстрації учасників ринку, порядок і вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами про врегулювання небалансів електроенергії, правила балансування, правила функціонування ринку допоміжних послуг і т.д.

Так, учасниками ринку електричної енергії є: виробники, електропостачальники, трейдери, оператори системи передачі (ОСП), оператори системи розподілу (ОСР), оператори ринку (ОР), гарантований покупець і споживачі.

Обов'язковою умовою участі у ринку (окрім споживачів, які купують електроенергію за договором постачання електроенергії споживачеві) є укладення договору про врегулювання небалансів електроенергії з ОСП.

Адміністратор розрахунків створює і підтримує в актуальному стані (шляхом публікації на сайті ОСП) реєстр учасників ринку, який включає найменування, ПІБ (якщо учасником ринку є ФОП), місцезнаходження, ідентифікатори учасників ринку і ролі кожного учасника

Усі учасники ринку (крім споживачів) несуть відповідальність за свої небаланси електричної енергії. Також вони зможуть створювати балансуючі групи. Об'єднання учасників ринку у балансуючі групи здійснюється на добровільній договірній основі. Учасники балансуючої групи несуть фінансову відповідальність за небаланс у рамках своїх небалансів електроенергії.

Система управління ринком управляє усіма процесами, виконує усі необхідні розрахунки, реєструє усі ринкові дані і результати. Безперебійне функціонування системи управління ринком забезпечує ОСП в якості відповідального оператора. Учасники ринку мають право на доступ до інформації, що міститься у базах даних системи управління ринком, яка їх безпосередньо стосується.

Документом також врегульовані правила купівлі-продажу за двосторонніми договорами, допоміжні послуги, функціонування балансуючого ринку, розрахунки на ринку електроенергії, фінансові гарантії і порядок виставляння рахунків та інше

Крім того, НКРЕКП затвердила Правила ринку "на добу вперед" і внутрідобового ринку (РСВ/ВСР), які визначають взаємовідносини з оператором ринку, а також визначають порядок реєстрації учасників РДВ/ВДР, порядок і вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на РДВ і ВДР, порядок організації і проведення торгів РДВ і торгів ВДР, порядок визначення ціни на електричну енергію, порядок проведення розрахунків і т. д. Документ також вводиться в дію з 1 липня 2019 року, крім окремих положень, які вводяться в дію з 24 червня 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини