Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До «бездоговірної оренди» землі застосовуються положення про безпідставне збереження майна

13 вересня 2018, 17:20
1290
3
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду розглянула справу № 629/4628/16-ц (провадження № 14-77цс18) про стягнення збитків у вигляді неодержаного доходу внаслідок користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів.

Постанову було винесено 23 травня 2018 року. У ній Велика Палата ВС висловилася щодо застосування ст. 1212 ЦК України до правовідносин з користування земельною ділянкою без оформлення договору оренди.

Відповідно до обставин справи земельні правовідносини виникли між позивачем і відповідачем як фізособою, зокрема, стосовно забезпечення розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для їх подальшого передання в оренду відповідачу. Останній використовував земельні ділянки без оформлення договірних відносин з позивачем.

За змістом приписів глав 82 і 83 ЦК України для деліктних зобов'язань, які виникають із заподіяння шкоди майну, характерним є, зокрема, зменшення майна потерпілого, а для кондикційних - приріст майна у набувача без достатніх правових підстав. Вина заподіювача шкоди є обов'язковим елементом настання відповідальності у деліктних зобов'язаннях. Натомість, для кондикційних зобов'язань вина не має значення, оскільки важливим є факт неправомірного набуття (збереження) майна однією особою за рахунок іншої.

Обов'язок набувача повернути потерпілому безпідставно набуте (збережене) майно чи відшкодувати його вартість не є заходом відповідальності, оскільки набувач зобов'язується повернути тільки майно, яке безпідставно набув (зберігав), або вартість цього майна.

Право оренди земельної ділянки виникає на підставі відповідного договору з моменту державної реєстрації цього права. Виникнення права власності на будинок, будівлю, споруду не є підставою для виникнення права оренди земельної ділянки, на якій цей об'єкт розміщений і яка не була відведена в оренду попередньому власнику. Проте, враховуючи приписи ч. 2 ст. 120 ЗК України, не є правопорушенням відсутність у власника будинку, будівлі, споруди зареєстрованого права оренди на земельну ділянку, яка має іншого власника і на якій ці будинок, будівля, споруда розташовані.

На думку суддів Великої Палати, немає підстав застосовувати до спірних правовідносин приписи чинного законодавства про відшкодування шкоди (збитків) власникам земельних ділянок. До моменту оформлення власником об'єкта нерухомого майна права оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об'єкт, відносини з фактичного користування земельною ділянкою без укладеного договору оренди та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондикційними.

Фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов'язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі ч. 1 ст. 1212 ЦК України.

Отже, Велика Палата Верховного Суду у справі № 629/4628/16-ц (провадження № 14-77цс18) встановила, що суди попередніх інстанцій порушили норми процесуального права, а також неправильно застосували норми матеріального права. Зокрема, до правовідносин сторін суди застосували як приписи, що регламентують деліктне зобов'язання з відшкодування шкоди, завданої правопорушенням, так і приписи, які регламентують кондикційне зобов'язання, яке виникає з набуття або збереження майна без достатньої правової підстави.

Нагадаємо, убезпечити свою землю можна лише контролюючи реєстраційні дії щодо свого майна. У цьому вам допоможе SMS-маяк Земля, який забезпечує інформування про початок і перебіг реєстраційної процедури щодо земельних ділянок.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, створеній для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини