Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податися у Верховний і антикорупційний суди можна до 14 вересня: оголошений конкурс

Реклама

2 серпня, в день підписання Президентом Закону про передачу справ НАБУ до Вищого антикорупційного суду, Вища кваліфікаційна комісія оголосила конкурс по добору суддів. Цього дня було проведено два засідання. Спочатку ВККС ствердила умови проведення конкурсу до Верховного Судуу якому наявний 78 вакантних посад (всього Державною судовою адміністрацією передбачено 196 штатних одиниць).

Згідно з доповіддю члена ВККС Валентини Устименкоу Касаційному адміністративному суді вакантні 26 посад (всього - 56 суддів), в господарському - 16 (всього - 45), в карному - 13 (всього - 42), в цивільному - 23 (всього - 53). Прийом документів від кандидатів продовжиться з 8 серпня по 14 вересня. Після одноголосного затвердження умов конкурсу голова ВККС Сергій Козьяков закрив засідання.

На другому засіданні комісії, оголошеному відразу ж, було прийнято рішення оголосити конкурс до Вищого антикорупційного суду. До нового суду входить 39 суддів, з них 12 - в апеляційній інстанції. Кандидати до суду першої інстанції можуть подати документи у ВККС з 8 серпня до 14 вересня. Всього ВККС повинна відібрати 27 антикорупційних суддів. Набор у апеляційну інстанцію буде оголошений пізніше. Нагадаємо, документи можна подати для участі в конкурсі тільки в одну інстанцію Вищого антикорупційного суду по вибору.

На наступному брифінгу було відмічено, що якраз на дати прийому документів доводяться відпустки більшості членів ВККС.

С. Козьяков прогнозує, що конкурс до антикорупційного суду завершиться через 6-7 місяців (нагадаємо, що перший конкурс до Верховного Суду йшов 9 місяців). Річ у тому, що комісія одночасно проводить ряд процедур : це і чотири конкурси у ВС, і два конкурси у ВАС, і конкурс в IP- суд, і кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаної посади, і добір суддів першої інстанції.

Секретар Комісії Станіслав Щотка назвав вимоги до кандидатів до комплектованих судів (прописані в профільних законах) і спрогнозував зарплату антикорупційних суддів : судді першої інстанції отримуватимуть близько 50 тис. грн., апеляційної, - 90-100 тис. грн.

Нагадаємо, ВККС з 24 липня по 1 серпня реєструвала заяви про наміри взяти участь в конкурсах. За цей час про своє бажання потрапити до Верховного Суду заявило 1014 юристи.

Суддями Вищого антикорупційного суду мають намір стати 610 правознавців. С. Щотка відмітив, що заяви про наміри не мають юридичного значення, і подати документи на конкурс можуть і ті, хто про таке бажання не заявив.

Кандидати в судді повинні будуть пройти спецперевірку - комісія перевірить дані про освіту, прибутки, військовий обов'язок. По словах С. Щотки, на минулому конкурсі деяких кандидатів поставили на військовий облік або повернули до військового обов'язку.

В цілому ж така кількість юристів, готових податися до нових судів, свідчить, що "є довіра до комісії і бажання брати участь в конкурсі". Зі свого боку комісія вже звернулася в міжнародні організації, представники яких повинні сформувати Громадську раду міжнародних експертів.

Про те, як відбиратимуть антикорупційних суддів, ЮРЛИГЕ розповів секретар палати із питань добору і публічної служби суддів ВККС Михайло Макарчук.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини