Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стягнуту судом валюту не можна виплатити в гривні - Велика Палата

19 липня 2018, 15:28
265
0
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи № 761/12665/14-ц (провадження № 14-134цс18) сформувала правову позицію щодо стягнення коштів в іноземній валюті.

У постанові від 4 липня ВС нагадав, що особливості звернення стягнення на грошові кошти боржника в іноземній валюті і виконання рішень при обчисленні боргу в іноземній валюті визначені в статті 53 Закону "Про виконавче провадження".

Відповідно до частини третьої вказаної статті у разі обчислення суми боргу в іноземній валюті державний виконавець у результаті виявлення у боржника коштів у відповідній валюті стягує ці кошти на валютний рахунок органу державної виконавчої служби для їх подальшого перерахування стягувачу. У разі виявлення коштів у гривнях чи іншій валюті державний виконавець за правилами, встановленими частинами першою і другою цієї статті, дає доручення про купівлю відповідної валюти та перерахування її на валютний рахунок органу державної виконавчої служби.

У разі ухвалення судом рішення про стягнення боргу в іноземній валюті стягувачу має бути перерахована саме іноземна валюта, визначена судовим рішенням, а не її еквівалент у гривні. Перерахування суми у національній валюті Україниза офіційним курсом НБУ не вважається належним виконанням.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини