Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

13 липня 2018, 17:27
190
0
Автор:
Реклама

1. Сімейні фермерські господарства зможуть перейти на єдиний податок

Жителі села, які організували сімейне фермерське господарство, зможуть оформити статус ФОП і стати платниками єдиного податку четвертої групи, за умови відповідності сукупності таких критеріїв: здійснення діяльності виключно в межах фермерського господарства; заняття виключно виробництвом сільськогосподарської продукції, її переробленням і постачанням; здійснення господарської діяльності (крім поставок) за місцем податкової адреси; невикористання праці найманих осіб; членами фермерського господарства такої фізичної особи є тільки члени її сім'ї; площа сільськогосподарських угідь становить не менше 2 гектара, але не більше 20 гектарів. Також передбачено запровадження пільг зі сплати ЄСВ для всіх членів фермерського господарства, у т. ч. його голови (доплата ЄСВ за рахунок Державного бюджету протягом 10 років). ПДФО з орендної плати за земельні ділянки (паї) справлятиметься до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок. Відповідний Закон щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств (законопроект № 6490-д) прийнятий 10 липня і набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Посилено контроль за виробництвом органічної продукції

Регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, а також установлено основні принципи сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями (органічного рослинництва, тваринництва, вирощування грибів, аквакультури, виробництва кормів, харчових продуктів, морських водоростей). Зокрема, передбачено, що продукт дозволяється маркувати як органічний тільки за умови, що він: вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та містить не менше 95 % органічних інгредієнтів с/г походження і не більш як 5 % неорганічних інгредієнтів. Реклама будь-якого неорганічного продукту як органічного, у тому числі використання напису «органічний продукт» в іменах і торговельних марках, вважається недобросовісною рекламою. Відповідний Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (проект № 5448-д) прийнято 10 липня. Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування.

3. Орендарі зможуть обмінюватися землею орендодавців

Депутати змінили правила землекористування в межах масиву. Закон дозволяє землекористувачеві, який використовує значну частину земель масиву, отримати в оренду землі під польовими дорогами (при цьому він зобов'язаний встановити земельні сервітути для доступу до інших земель масиву). Орендарі отримали право надавати землю в суборенду орендареві іншої земельної ділянки в тому самому масиві без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору. Свою чергою землекористувач, який використовує 75 % від загальної площі масиву, зможе отримати в оренду (суборенду) інші землі масиву з наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому самому масиві. Фіз- та юрособи зможуть орендувати земельні ділянки під лісосмугами та іншими захисними насадженнями без проведення земельних торгів. Передбачено обов'язкове оновлення нормативної грошової оцінки землі під час проведення інвентаризації масиву сільгоспземель. Затверджувати її зможуть сільські, селищні, міські ради. Закон (законопроект № 6049-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні») було прийнято 10 липня. Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

4. Фітосанітарні лабораторії внесуть до реєстру

Рада удосконалила чинні фітосанітарні процедури. Зокрема, уведено нові терміни у сфері карантину рослин («арбітражний зразок», «виїмка», «візуальна перевірка», «партія», «зразок-документ», «лабораторія», «фітосанітарна експертиза (аналізи)» тощо). Також впроваджується Реєстр уповноважених фітосанітарних лабораторій, до якого внесуть назву та адресу фітосанітарної лабораторії із зазначенням строку дії її атестата про акредитацію, а також номер і дату видачі укладення фітосанітарної експертизи (аналізу). Відомості Реєстру будуть відкритими і загальнодоступними. Фітосанітарну експертизу зможуть здійснювати лабораторії будь-якої форми власності. Крім того, визначено строк дії на території України фітосанітарного сертифіката (14 днів) і запроваджено адміністративну відповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за неналежне дотримання законодавства про карантин рослин. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» (проект № 6673) прийнятий 10 липня і вводиться в дію через шість місяців після офіційного опублікування.

5. До Реєстру морських портів унесуть відомості про постачальників рідкого палива

Реєстр морських портів України поповнить перелік постачальників рідкого палива, що надають послуги у морських портах (повне найменування, місцезнаходження та поштова адреса, адреса електронної пошти, номер телефону). Відповідні зміни передбачено постановою від 4 липня 2018 року № 532.

6. Установлено вимоги до подання повідомлення про намір викупити акції міноритарних акціонерів (squeeze-out)

НКЦПФР урегулювала вимоги до повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими статтею 65-2 Закону «Про акціонерні товариства». Так, товариство не пізніше ніж за 25 робочих днів з дня отримання повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими статтею 65-2 Закону, має затвердити ринкову вартість акцій товариства і повідомити її особі, яка має намір скористатися правами. Протягом 90 днів з дня повідомлення про намір скористатися правами особа, яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій, має право надіслати до товариства публічну безвідкличну вимогу про придбання акцій в усіх власників акцій товариства. Публічна безвідклична вимога може бути направлена не пізніше 3 червня 2019 року. Відповідне рішення НКЦПФР від 15 травня 2018 року № 322 набрало чинності 7 липня.

7. Повернення валютної виручки суб'єктами ЗЕД посилено контролюватимуть

За результатами проведення Нацбанком політики курсоутворення та валютного регулювання і динаміки валютного курсу розроблено рекомендації щодо поліпшення ситуації на валютному ринку. Зокрема, Кабміну рекомендовано посилити контроль за достовірністю декларування суб'єктами ЗЕД обсягів експорту та імпорту товарів і послуг, повнотою оподаткування, своєчасним поверненням валютної виручки. Також рішенням від 26 червня 2018 року № 33-рд Правлінню Нацбанку рекомендовано розробити пропозиції щодо застосування макропруденційних вимог у сфері споживчого кредитування з розрахунками різних сценаріїв їх застосування.

8. Удосконалено організацію бухобліку та бухконтролю під час операційної діяльності у банках

Нацбанк продовжує розпочату роботу зі встановлення правил роботи банків України відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Для модернізації організації бухобліку в банках Правління Нацбанку постановою від 4 липня 2018 року № 75 затвердило Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності у банках України. Серед нововведень: до клієнтських рахунків відносяться крім кореспондентських, поточних, вкладних (депозитних) рахунків також рахунки умовного зберігання (ескроу) (відповідно до змін до цивільного законодавства); з обігу виключено такі терміни, як «банківський продукт», «бек-офіс», «дилер», «сховище даних», «фронт-офіс»; надано визначення термінам «облікова політика», «оцінка». Згідно зі змінами первинний документ - документ, який містить відомості про операцію, але вже не має підтверджувати її здійснення. Низку нормативно-правових актів з питань організації бухобліку в банках України визнано такими, що втратили чинність. Крім того, регулятор змінив строки оброблення звітів аудиторів про результати оцінки якості активів банків.

9. Рада дала старт вирішенню проблем авто з єврономерами

13 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти № 8487 і № 8488, які можуть вирішити проблему авто з єврономерами. Проектами передбачено зменшення акцизного податку з авто, скасування заборони на митне оформлення автівок, що не відповідають екостандарту «Євро-5», а також посилення контролю за переміщенням і використанням транспортних засобів, зареєстрованих в інших державах. Передбачено такі базові ставки акцизного податку: з бензиновим двигуном - 50 євро, з дизельним двигуном - 75 євро. До базових ставок застосовуватимуться коефіцієнти двигуна та віку. Ставка для електрокарів установлюється в розмірі 1 євро за 1 кВт місткості електричного акумулятора. Для гібридних авто у розмірі 100 євро за 1 одиницю. Також передбачається скасування акцизного податку на кузов для легкових транспортних засобів. Скасовуються і тимчасово встановлені (до 31 грудня 2018) особливості оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, вироблених після 1 січня 2010 року. При цьому посилиться контроль за переміщенням і цільовим використанням авто, увезених у режимах транзиту та тимчасового ввезення, і у кілька разів підвищаться штрафи за порушення строків переміщення транспортних засобів.

10. Імпортери алкоголю та тютюну зможуть подати електронну заяву про купівлю акцизних марок

Для громадського обговорення оприлюднено проект постанови Кабміну про внесення змін до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Метою документа визначено удосконалення продажу марок акцизного податку виробникам та імпортерам алкоголю і тютюну, що своєю чергою позитивно вплине на адміністрування акцизного податку. Планується доповнити Положення нормами, які встановлюють, що видача акцизних марок виробникам тютюну здійснюється з урахуванням сплати акцизного податку протягом п'яти робочих днів після отримання марок; для алкогольних напоїв іноземного виробництва запроваджуватиметься позначення суми акцизного податку, діючої на момент виробництва марки. Крім того, передбачено продаж акцизних марок акцизного податку імпортерам алкоголю та тютюну на підставі заяви, поданої в електронній, а не в паперовій формі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини