Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фітосанітарні лабораторії внесуть до реєстру

10 липня 2018, 17:58
338
1
Автор:
Реклама

Вдосконалено діючі фітосанітарні процедури.

Відповідний Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур" (проект № 6673) прийнято ВР 10 липня.

Законом вводяться нові терміни у сфері карантину рослин («арбітражний зразок», «виїмка», «візуальна перевірка», «партія», «зразок-документ», «лабораторія», «фітосанітарна експертиза (аналізи)» тощо).

Також вводиться Реєстр уповноважених фітосанітарних лабораторій. У Реєстр внесуть назву та адресу фітосанітарної лабораторії із зазначенням строку дії її атестата про акредитацію, а також номер та дату видачі висновку фітосанітарної експертизи (аналізів). Відомості Реєстру будуть відкритими і загальнодоступними.

Уповноваженою може бути тільки акредитована лабораторія, яка не порушувала впродовж останніх шести місяців вимог нормативно-правових актів і стандартів ISO / IEC 17025, ДСТУ ISO 17025 або інших стандартів, якими їх замінили, на відповідність яким вона акредитована.

Фітосанітарну експертизу зможуть здійснювати лабораторії будь-якої форми власності.

Законом також визначається строк дії на території України фітосанітарного сертифікату (14 днів) і вводиться адміністративна відповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за неналежне дотримання законодавства про карантин рослин при проведенні відповідної експертизи.

Зокрема, повторне впродовж року порушення посадовцями фітосанітарної лабораторії законодавства про карантин рослин в частині проведення фітосанітарної експертизи (аналізу), що спричинило отримання від країни-імпортера двох і більше нотифікацій про невідповідність фітосанітарним заходам, тягне накладення штрафу від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн.).

Відповідні зміни внесено до:

- Закон "Про карантин рослин";

- Кодекс про адміністративні правопорушення.

У разі підписання Президентом, Закон вступає в дію через шість місяців після офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини