Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зарахування відсуджених у держави грошей доведеться чекати більше року - проект

4 липня 2018, 13:00
441
1
Автор:
Реклама

Група народних депутатів пропонує встановити порядок прийняття Кабміном заходів загального характеру на виконання пілотного рішення Європейського суду з прав людини. Про те, що пілотне рішення отримало статус остаточного, Кабмін повідомлять впродовж місяця з дня отримання відповідного повідомлення. У свою чергу Кабінет Міністрів зобов'язаний впродовж двох місяців утворити Міжвідомчу робочу групу для вирішення структурної проблеми, констатованої в пілотному рішенні. Ця група впродовж трьох місяців повинна подати на затвердження Уряду план заходів з виконання пілотного рішення і пропозиції до закону про державний бюджет на фінансування визначених планом заходів витрат.

Зазначимо, ЄСПЛ вказав на системність проблеми невиконання рішень національних судів у пілотному рішенні "Юрій Миколайович Іванов проти України"а згідно з гучним рішенням "Бурмич і інші проти України" ЄСПЛ більше не присуджуватиме компенсації за ігнорування нашою державою рішень судів (Детальніше: Справа Бурмич : що робити?).

Нововведення передбачені законопроектом № 8533 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення проблеми заборгованості держави за рішеннями судів, який був зареєстрований у Верховній Раді 27 червня.

Законопроектом також запропоновано погасити заборгованість держави за рішеннями судів шляхом розширення можливості держвиконавця визначати суми заборгованості при виконанні рішень зобов'язального характеру в грошовому еквіваленті, що дозволить передавати такі рішення для виплати заборгованості Державній казначейській службі.

Крім того, збільшений строк (з 3 до 15 місяців) протягом якого держказначейство повинне перерахувати стягнуті судом кошти. За порушення 15-місячного строку передбачена компенсація за тривале невиконання рішення національного суду щодо держави у розмірі 10% від присудженої суми, але не більше однієї МЗП, встановленої на день виплати (нині ця сума складає 3723 грн.).

Для розгляду питань, що виникають при виконанні державними виконавцями рішень судів відносно держави при Мінюсті буде створена Наглядова комісія.

Крім того, в Законі "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" пропонується встановити, що суми заборгованості за рішенням суду в іноземній валюті розраховуються центральним органом виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, і його територіальними органами в національній валюті по офіційному курсу Національного банку, встановленому на дату перерахування коштів стягувачу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини