Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено стандарти якості надання послуг електропостачання

23 червня 2018, 10:00
1914
3
Автор:
Реклама

Визначено перелік загальних та гарантованих стандартів якості електропостачання. Також передбачено надання електропостачальником або оператором системи розподілу (ОСР) компенсації за недотримання гарантованих стандартів споживачам або замовникам під час приєднання до електричних мереж.

Затверджено Порядок забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання.

Відповідний механізм затверджено постановою НКРЕКП від 12 червня 2018 року № 375, яка набуде чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Такі вимоги стосуються суб'єктів господарювання, що отримали ліцензію на постачання електричної енергії споживачу або розподіл електричної енергії.

До гарантованих стандартів якості надання послуг електропостачальника належать, зокрема:

- надання даних про споживання електричної енергії у строк 5 робочих днів з дня отримання запиту споживача;

- розгляд звернень/скарг/претензій споживачів до 30 днів з дня їх отримання (або у строк 45 днів, якщо під час розгляду звернення необхідно здійснити технічну перевірку або провести експертизу засобу обліку);

- розгляд звернень споживачів щодо перевірки правильності рахунку на оплату у строк 5 робочих днів з дати отримання звернення.

До гарантованих стандартів якості надання послуг ОСР належать, зокрема:

- дотримання встановлених показників змінення напруги;

- відновлення електропостачання після початку перерви в електропостачанні протягом 24 годин;

- видача паперового примірника підписаного договору про надання послуг з розподілу у строк 3 робочі дні від дати отримання відповідного звернення споживача.

У разі недотримання таких стандартів передбачено виплату компенсації споживачам у затверджених розмірах (наприклад, за недотримання показників змінення напруги передбачена компенсація в розмірі 25 % плати за надання послуг з розподілу). За домовленістю із споживачем електропостачальник може надавати компенсацію іншим способом, у тому числі шляхом прямого платежу.

Компенсацію можна не виплачувати, зокрема:

- якщо недотримання гарантованих стандартів було спричинено доведеними форс-мажорними обставинами;

- у разі відмови споживача у письмовому вигляді від отримання компенсації.

Також затверджено механізм надання компенсації.

У разі неотримання компенсації споживач може самостійно звернутися до електропостачальника або ОСР із заявою затвердженої форми. У разі необґрунтованої відмови у наданні компенсації або залишення заяви без розгляду можна звернутись до НКРЕКП та її територіальних органів. НКРЕКП з урахуванням даних звітності та за результатами планових або позапланових перевірок у разі невиплати компенсації накладає на постачальника штраф.

Лише СЬОГОДНІ всі бажаючі мають можливість отримати 30 % знижку, придбавши сервіси, системи та видання від ЛІГА:ЗАКОН. Все що потрібно для цього - оплатити абонентне обслуговування на 5 місяців вперед.

Для отримання детальнішої інформації про акцію перейдіть за посиланням.

Скористайтеся тестовим доступом  та оцінить увесь масштаб та переваги послуг компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини