Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав нечинною постанову Кабміну про споживчий кошик

1 червня 2018, 17:58
472
2
Автор:
Реклама

Суд задовольнив позов про визнання протиправними дій Кабміну, Мінсоцполітики, МОЗ і Мінекономрозвитку і визнав протиправною та нечинною постанову Кабміну «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення».

Київський окружний суд міста Києва прийняв відповідне рішення № 826/3639/17 25 квітня 2018 року (повний текст рішення було виготовлено 7 травня 2018 року).

Позивач скаржився на те, що при прийнятті оскаржуваної постанови були порушені норми законодавства, що призвело до встановлення несправедливого стандарту життя та стало умовою для встановлення невідповідного розміру прожиткового мінімуму.

Так, в результаті судового розгляду було встановлено, що науково-громадська експертиза наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг здійснювалась неналежним складом експертної комісії (неналежне оформлення повноважень деяких членів комісії для представлення інтересів МОЗ).

Також суд встановив, що на засіданні були присутні два представники від Мінсоцполітики (відповідно до Порядку повинен бути один представник відомства). Це свідчить про те, що у засіданні брали участь не 12 осіб, а 13 осіб, що вплинуло на голосування.

Суд визнав неправоможними засідання такої комісії, в результаті чого прийняті рішення не несуть юридичної сили.

Крім того, встановлено, що якщо експертна комісія не схвалила пропозицій центральних органів виконавчої влади щодо набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму, вони повертаються на перегляд цими органами у визначений експертною комісією термін.

Експертна комісія у даному випадку самостійно доопрацювала певні питання без повернення їх на доопрацювання відповідними органами.

Суд дійшов до висновку, що відповідачі при здійсненні покладених на них обов'язків допустили ряд порушень законодавства, що призвело до прийняття оскаржуваної постанови без належного проведення науково-громадської експертизи відповідних наборів для встановлення прожиткового мінімуму та, відповідно, встановлення необґрунтованого переліку наборів і, як наслідок, прожиткового мінімуму.

Кабмін повинен невідкладно опублікувати резолютивну частину рішення суду про визнання протиправною та нечинною цієї постанови у виданні, в якому її було офіційно оприлюднено, після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після тридцяти днів з дня проголошення у разі неподання апеляційної скарги.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини