Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вимоги до роботи за комп'ютером можуть наблизити до євростандартів

Реклама

Встановлені мінімальні вимоги до безпеки здоров'я працівників при роботі з екранними пристроями.

Вимоги з безпеки і захисту здоров'я працівників при такій роботі затверджені наказом Мінсоцполітики від 14 лютого 2018 року № 207.

Наказ був зареєстрований в Мінюсті 25 квітня і набуде чинності з дня офіційного опублікування. Вимоги поширюються на усіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності. В той же час вони не стосуються комп'ютерних класів (кабінетів, аудиторій і так далі) учбових закладів і робочих місць співробітників, що займаються обслуговуванням, ремонтом і налаштуванням екранних пристроїв.

Встановлено обов'язок працедавця проінформувати працівників під розписку про умови праці і наявність на їх робочих місцях небезпечних і шкідливих виробничих факторів (фізичних, хімічних, біологічних, психофізіологічних), які виникають при роботі з екранними пристроями і ще не усунені, а також про можливі наслідки їх впливу на здоров'я. Працедавець за свій рахунок забезпечує проведення медичних оглядів працівників і при необхідності - виконання необхідних оздоровчих заходів.

Робочі місця мають бути спроектовані так і мати такі розміри, щоб працівники мали простір для зміни робочого положення і рухів. Усі елементи робочого місця і їх розташування повинні відповідати ергономічним, антропологічним, психофізіологічним вимогам, а також характеру виконуваних робіт. Освітлення повинно створювати відповідний контраст між екраном і довкіллям (з урахуванням виду роботи) і відповідати вимогам ДСанПІН 3.3.2.007-98. Мікроклімат виробничих приміщень повинен підтримуватися на постійному рівні і відповідати вимогам санітарних норм ДСН 3.3.6.042-99.

Робочий стіл чи робоча поверхня мають бути достатнього розміру і мати низьку відбивну здатність, допускати гнучкість при розміщенні екрану, клавіатури, документів і відповідного устаткування. Робоче крісло має бути стійким і дозволяти працівникові легко рухатися і займати зручне положення. Сидіння повинно регулюватися по висоті, спинка сидіння - як по висоті, так і по нахилу. Слід передбачати підніжку для тих, кому це необхідно для зручності.

Щодня перед початком роботи необхідно очищати екранні пристрої від пилу та інших забруднень.

Не допускається робота з екранними пристроями, в яких під час роботи виникають нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані та інші несправності.

Також встановлені мінімальні вимоги безпеки до екранних пристроїв.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини