Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватність в цифрову епоху: рішення ЄСПЛ щодо використання метаданих

Реклама

Європейський Суд з прав людини сьогодні виніс перше рішення про застосування статті 8 Конвенції у сфері використання даних інтернет-трафіку з динамічної ІР- адреси.

У рішенні від 24 квітня по справі "Бенедик проти Словенії" констатовано порушення права на повагу приватного життя пана Бенедика, який був засуджений за поширення дитячої порнографії на підставі доказів, які як він стверджував, були отримані незаконно, зважаючи на відсутність судового наказу про доступ до інформації.

Справа стосувалася неотримання словенською поліцією судового наказу про доступ до інформації про підписників, пов'язаної з динамічною IP-адресою, яка була передана швейцарськими правоохоронними органами при моніторингу користувачів файлообмінної мережі у 2006 році. Заявник - Ігор Бенедик, був ідентифікований після того, як поділився файлами в цій мережі.

Суд, зокрема, зазначив, що Закон про кримінальне судочинство (який дозволив поліції витребувати інформацію у постачальника електронного зв'язку про користувача певного засобу електронного зв'язку, чиї дані не були доступні у відповідному каталозі), використаний поліцією для отримання інформації про підписників, пов'язаної з динамічною IP-адресою, не відповідав стандарту Конвенції "відповідно до закону". Це положення не мало ясності, практично не захищало від довільного втручання, не мало гарантій від зловживань і не передбачало незалежного нагляду за задіяними поліцейськими силами.

Суд ухвалив шістьма голосами проти одного, що мало місце порушення статті 8 Конвенції, оскільки поліція повинна була отримати судовий наказ, який згодом був оформлений при отриманні іншої інформації, як того вимагала Конституція.

Суддя від України Ганна Юдківська висловила співпадаючу з рішенням думку стосовно розумних очікувань приватності в цифрову епоху. До думки приєднався суддя від Словенії Марко Босняк. Окрему думку висловив суддя від Боснії і Герцеговини Фарис Вехабович.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини