Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінсуд не повинен розглядати позов про стягнення коштів по ст. 625 ГК з суб'єкта владних повноважень : Велика Палата

23 квітня 2018, 13:50
243
0
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи № 758/1303/15-ц (провадження № 14-68цс18) роз'яснила, де розглядається справа про застосування відповідно до статті 625 ГК заходів відповідальності за порушення суб'єктом владних повноважень грошового зобов'язання, підтвердженого судовим рішенням.

Відповідна постанова було винесено 11 квітня. Позивач просив стягнути з військової частини інфляційні втрати і 3 % річних від простроченої суми, оскільки було порушено грошове зобов'язання по виплаті одноразової грошової допомоги, яка була присуджений судом.

ВС дійшов висновку про обгрунтованість вимог, виходячи з наступного.

Стаття 625 ЦК України визначає загальні правила відповідальності за порушення будь-якого грошового зобов'язання. Тобто, дія цієї статті поширюється на всі види грошових зобов'язань, якщо інше не передбачено договором або спеціальними нормами закону, що регулює, зокрема, окремі види зобов'язань.

Відповідно до частини другої статті 625 ЦК боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За змістом статей 524, 533-535 і 625 ЦК грошовим є зобов'язання, виражене у грошових одиницях (національній валюті України чи у грошовому еквіваленті зобов'язання, вираженого в іноземній валюті), що передбачає обов'язок боржника сплатити гроші на користь кредитора, який має право вимагати від боржника виконання цього обов'язку. Тобто, грошовим є будь-яке зобов'язання, в якому праву кредитора вимагати від боржника виконання певних дій кореспондує обов'язок боржника сплатити гроші на користь кредитора.

З огляду на це справа про застосування відповідно до статті 625 ЦК заходів відповідальності за порушення грошового зобов'язання, підтвердженого чинним судовим рішенням, навіть якщо учасником цього зобов'язання є суб'єкт владних повноважень, розглядається залежно від суб'єктного складу у порядку цивільного чи господарського судочинства.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини