Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді з різних країн обговорюють тему відновлення довіри через належне відправлення правосуддя

20 квітня 2018, 09:30
350
0
Автор:
Реклама

19 квітня у Києві розпочала роботові дводенна конференція "Належне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри", організована Програмою USAID "Нове правосуддя" спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судновою адміністрацією України. Учасники заходу обговорюють ключові елементи, які формують сприйняття громадськістю судової влади, та їх вплив на рівень довіри до суду, найважливіші аспекти ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи та розглянули успішний вітчизняний та міжнародний досвід налагодження діалогу між судновою владою та громадськістю.

Також конференція має на меті вироблення рекомендацій щодо комунікації результатів судової реформи, використовуючи сучасні комунікаційні стратегії та інструменти, для відновлення громадської довіри до суду та суддів.

Учасників конференції привітав Ігор БенедисюкГолова Вищої заради правосуддя, який висловив впевненість, що конференція стані ще одним кроком на шляху підвищення кваліфікації суддів, голів судів, судових експертів для досягнення належного рівня комунікації з суспільством. Голова ВРП наголосив, що головним завданням проведення судової реформи було відновлення довіри до судової влади. Для цього, зокрема, було внесене зміни до Конституції та законів України на основі міжнародних стандартів. За останній рік ВРП та іншими органами судової влади було багато зроблено для того, щоб запровадити такі механізми, які б в подальшому унеможливлювали зниження цих стандартів. "Те мі здійснили певні крокі для забезпечення прозорості як безпосередньо діяльності ВРП, так і побудови комунікації між органами суддівського врядування. Зокрема, було створено Комунікаційний комітет системи правосуддя, до складу якого входять голови всіх органів судової влади, Міжнародну консультативну раду, Консультативну раду голів судів при Вищій раді правосуддя. Адже мі бачимо необхідність побудови комунікації не лише з суспільством, а й всередині судової влади", - наголосив І.Бенедисюк.

></p></td></tr><tr valign=

Ігор Бенедисюк

Для налагодження комунікації з суспільством було створено офіційний веб-портал "Судова влада України", постійно ведеться робота з його належного наповнення відповідною інформацією судами та органами суднового управління.

У свою чергу Томас ВайтКерівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові, зазначив, що довіра громадян до судової влади є вкрай важливою для збереження суддівської незалежності, яка є наріжним каменем будь-якого демократичного суспільства. Відповідно ця тема є чи не найбільш важливою для обговорення суддями.

Пан Вайт зробив акцент на тому, що сьогодні історична судова реформа в Україні сама стала предметом пильного розгляду в суді громадської думання. "Тому важливо, щоб судді не тільки виносили рішення, які є справедливими і відповідають закону, але й щоб громадськість бачила, що судді це роблять", - наголосив спікер. Одночасно судді повинні дотримуватися найвищих етичних та правових стандартів і в суді, і поза його межами, при цьому важливим є ті, що для всіх має бути очевидним, що сморід їх дотримуються.

></p></td></tr><tr valign=

Томас Вайт

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила із ключовою доповіддю на тему "Довіра до суду та сприйняття громадськістю судової влади", в якій зазначила, що проблема довіри до суддів і судів не є суто українською - всі країни боряться за авторитет судової влади і за громадську довіру до до цих інституцій. При цьому Україна, на думання пані Данішевської, не дуже відстає на цьому шляху, маючи можливість вивчати та адаптувати найкращий світовий досвід.

"Довіра до суду потрібна не лише судам та суддям, довіра до суду потрібна всьому суспільству. Якщо люди не довіряють суду - сморід не почуваються впевнено, Наявність суду, якому довіряють, - ознака демократичної правової держави", - наголосила пані Данішевська.

На її думання, найбільшу втрату довіри спричинила поведінка судів під година Революції Гідності, коли судова система не змогла належним чином відповісти на підвищений запитий громадськості щодо справедливості. І саме з наслідками цього заразом передусім слід боротися, попередньо виокремивши конкретні чинники, що спричинили таку негативну ситуацію.

У Верховному Суді визначено чотири ключові напрямки, які будуть підвищувати рівень довіри до судової системи. Це якість рішень судів, поведінка суддів, адміністративна складова судових процесів та комунікація із суспільством. Відповідно ведеться робота для покращення ситуації на шкірному з цих напрямків.

Щодо судових рішень вже запроваджується оновлена структура суднового рішення, яка має стимулювати суддів до більш ретельного вмотивування висновку суду та детальнішої оцінки аргументів сторін. Також змінюється мова суднового рішення - вона стає простішою, зрозумілішою широкому кілку осіб.

></p></td></tr><tr valign=

Валентина Данішевська

Окреме питання становить забезпечення єдності та передбачуваності судової практики, яку є одним з основних завдань Верховного Суду і становить важливий інструмент підвищення довіри до судової системи. Пані Данішевська вказала, що "мі повинні прагнути єдності доти, доки це не почне перешкоджати або розвитку права, або захисту прав людини. Пусті цитати, не покладені на обставини справи, на людські долі, можуть як покращувати підходи, так і погіршувати їх". Виходячи з цього, Валентина Данішевська попросила не чекати від Верховного Суду абсолютно однакових рішень, оскільки тлумачення кожної норми завжди буде здійснюватися з урахуванням обставин конкретної справи.

У свою чергу на сприйняття судової влади впливає поведінка суддів як у процесі, так і за його межами. Виходячи з цього Рада суддів буде працювати над тим, щоб судді завжди виглядали гідно.

Для покращення адміністрування у Верховному Суді створено робочу групу, яка провела опитування відвідувачів та вже запровадила низку заходів для покращення умів для відвідувачів суду.

У сфері комунікацій, на думання пані Данішевської, насамперед потрібно відійти від політики мовчання судів та суддів. "Про своє рішення мі маємо говорити відкрито, говорити першими", - зазвала Голова Верховного Суду. Виходячи із виступу пані Данішевської, можна зазначити, що Верховний Суд у достатній мірі розуміє важливість своє ролі у зміцненні довіри до судової системи в цілому, є активним у запровадженні новацій для досягнення цього результату та стимулювання судів нижчих інстанцій власним прикладом. Отже, можна очікувати, що вже найближчим часом в Україні побільшає цікавих кейсів активного донесення позицій суду до громадськості.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини