Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До Верховного Суду не можна оскаржити рішення в спорах з ціною менше 176 тис. грн.

21 березня 2018, 15:00
333
2
Автор:
Реклама

У Касаційному цивільному суді відмовилися відкрити касаційне провадження у спорі про відшкодування матеріальної шкоди у розмірі 150 613, 28 грн., зважаючи на його малозначність.

Суддя-доповідач роз'яснив, що згідно з пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК не підлягають касаційному оскарженню судові рішення в малозначних справах. До останніх відносяться справи, в яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня 2018 року - 1762 грн).

Даний позов був поданий в жовтні 2017 року, коли прожитковий мінімум складав 1684 грн, а апеляційний суд виніс рішення після 15 грудня (дата набуття чинності нових процесуальних кодексів).

"Враховуючи, що положення статті 19 ЦПК в структурі законодавчого акту розташовані серед Загальних положень цього Кодексу, суд вправі відносити справу до категорії малозначних на будь-якій стадії її розгляду. При цьому, за змістом правилами пункту 1 частини шостої статті 19 ЦПК  справи, зазначені в цьому положенні, є малозначними в силу властивостей, притаманних такій справі, виходячи з ціни пред'явленого позову та його предмета, без необхідності ухвалення окремого судового рішення щодо віднесення зазначеної справи до відповідної категорії", - зазначено в ухвалі суду.

Відповідна ухвала була винесена по справі № 127/22669/17(№ 61-12455ск18) 14 березня.

Детальніше про нові правила судочинства Ви можете дізнатися, відвідавши практикум "Контроль судових процесів 2018. Нові процесуальні кодекси". Практикум відбудеться 29 березня, з його програмою можна ознайомитися тут.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини