Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При виході з ТОВ не можна стягнути майно через суд до спливу 12 місяців

15 березня 2018, 16:45
347
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу № 910/21160/16 про стягнення вартості частини майна, пропорційну долі в статутному капіталі, при виході з ТОВ.

Суд дійшов висновку, що згідно ч. 2 ст. 148 ГК учасник, який виходить з ТОВ, має право отримати вартість частини майна, пропорційну його долі в статутному капіталі товариства. Згідно з ч. 1 ст. 54 Закону "Про господарські суспільства" при виході учасника йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його долі в статутному капіталі. Виплата робиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов, і в строк до 12 місяців з дня виходу.

При розгляді цієї справи господарські суди не врахували вимоги закону, що зобов'язують відповідача виплатити позивачеві вартість частини майна впродовж 12 місяців з дня його виходу з товариства, тоді як ні законом, ні статутом не передбачено зобов'язання відповідача зробити розрахунок з позивачем раніше приведеного строку.

При цьому ні на дату звернення позивача з позовом в цій справі, ні на дату вирішення спору 12-місячний строк виплати не сплинув.

ВС роз'яснив, що право на позов в особи виникає після порушення відповідачем його права, тобто захисту підлягає вже порушене право, а не те, яке може бути порушене в майбутньому і відносно якого невідомо, порушено воно чи ні. При таких обставинах, висновок господарських судів про наявність підстав для задоволення позову є необгрунтованим.

ВС зазначив, що, хоча позивач звернувся до суду передчасно, він може знову подати заяву після закінчення 12 місяців з дня виходу з товариства.

Постанова у справі № 910/21160/16 була винесена 28 лютого.

Нагадаємо, прийнято новий Закон "Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю", який набуде чинності через три місяці з дня публікації (за винятком ряду норм).

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини